Ο πυρετός του «νεομεταναστευτικού» – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Όποιος συζητήσει με στελέχη της κυβέρνησης που γνωρίζουν τι συμβαίνει και ασχολούνται με το αποκαλούμενο «νεομεταμνατευτικό», θα συνειδητοποιήσει πλήρως ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει τα όρια του συναγερμού.

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Στην Ιταλία αλλά και στη Βρετανία, καταφθάνουν καθημερινές χιλιάδες άνθρωποι, ενώ στη χώρα μας το τελευταίο οκτάμηνο έχουν «αποβιβαστεί» περισσότεροι από 18 χιλιάδες ψυχές. Γεγονός ανησυχητικό, αν αναλογιστεί κάποιος ότι όλο το 2022 μπήκαν στην ελληνική επικράτεια λιγότεροι από 16 χιλιάδες άνθρωποι.

Πηγές του υπουργείου μετανάστευσης αναφέρουν ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι προς το παρόν διαχειρίσιμο, αλλά ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί στο εγγύς ή απώτερο μέλλον.   Όμως, στην Ιταλία γίνεται ένας πραγματικός χαμός, με ροές από την Τουρκία και την Αφρική.

Προσέξτε: Γεωπολιτικά, η Ρωσία έχει λάβει τη θέση της Γαλλίας στην υποσαχάρια Αφρική και επηρεάζει τα πράγματα, με ενθάρρυνση της μετανάστευσης προς την Ευρώπη, με σκοπό την αποσταθεροποίησή της, λόγω του Ουκρανικού. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μεγεθύνει την επισιτιστική κρίση στις χώρες αυτές κι η Ρωσία (με την αφανή βοήθεια της Τουρκίας) … στέλνουν κόσμο στην Ευρώπη.

Προσέξτε κι αυτό: Στην Τουρκία και κυρίως στην Κωνσταντινούπολη έχουν καταφύγει και ζουν σχεδόν μισό εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες, τους οποίους από χθες υποχρεώνει ο Ερντογάν να φύγουν από εκεί, για να εγκατασταθούν σε δομές που έχουν δημιουργηθεί στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Κάτι που εκείνοι αρνούνται και αναζητούν διέξοδο προς την Ευρώπη, μέσω οιασδήποτε διόδου. Να σημειωθεί δε, ότι συνολικά οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία αγγίζουν τα 3.5 εκατομμύρια!

Είναι κι αυτό: Οι γνωρίζοντες αναφέρουν ότι πληθαίνουν οι ροές μέσω θάλασσας και κυρίως με τις περιβόητες λέμβους της μιας χρήσης, στις οποίες αναλόγως μεγέθους στοιβάζονται υπερπολλαπλάσια άτομα απ’ όσα χωρούν. Μόλις περάσουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα, τις σκίζουν και… βρίσκονται όλοι στη θάλασσα, όπου το Λιμενικό Σώμα τους διασώζει και τους μεταφέρει σε διάφορες δομές. Δηλαδή σίγουρο «πάτημα» στην Ευρώπη.

Κι αυτό: Στην Τουρκία συρρέουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από τις υποσαχάριες χώρες και  τη Νότιο Ασία, αφού δεν απαιτείται βίζα γι αυτούς. Καθεστώς που ουδείς πιέζει την Τουρκία να αλλάξει.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; «Πυρετό» στην Ελλάδα μα και στην Ευρώπη. Κι αναγκαιότητα για μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Τουρκία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα στον Ερντογάν στην πρόσφατη συνάντησή τους κι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος «έδειξε να ακούει». Μα μέχρι εκεί.

Άρα, είναι σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να κινητοποιηθεί. Οι ενδείξεις για νέο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα πληθαίνουν. Κι οι κοινωνίες των χωρών της δείχνουν να μη το «αντέχουν», ενώ καιροφυλακτούν οι πάσης φύσεως θλιβερές δυνάμεις  πολιτικού καιροσκοπισμού, του «γεωπολιτικού σαμποτάζ» μα και της Ακροδεξιάς.

Η Ευρώπη σήμερα, έχει την εμπειρία του Έβρου που ΜΟΝΗ η Ελλάδα αντιμετώπισε την κατευθυνόμενη εισβολή, γνωρίζει τι συμβαίνει στην υποσαχάρια Αφρική και στην Τουρκία, ενώ έχει κατανοήσει ότι οι χώρες υποδοχές δεν μπορούν μόνες τους να σηκώσουν το βάρος. Κάποιος πρέπει να τονίσει ειδικά προς τους Κεντροευρωπαίους, ότι έχει εμπεδωθεί ο ανθρωπισμός τους εξ αποστάσεως, αλλά τώρα απαιτείται εκ του σύνεγγυς και με δραστικά μέτρα…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου 2023
Επόμενο άρθροΜ. Βορίδης: «Το καθήκον υπερασπίσεως της εθνικής ελευθερίας είναι αδιαπραγμάτευτο»
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.