Μια γεύση αγαπησιάρικη νοσταλγικών αναμνήσεων.
Την αμυγδαλοκαρυδόπιτα την απολαύσαμε στα Βίλια, στους πρόποδες του Κιθαιρώνα στο απίθανο ζαχαροπλαστείο Αλκυονίδες, που τα γλυκά τους είναι χειροποίητα και τόσο αυθεντικά.
Θα γίνει το αγαπημένο γλυκό των φίλων σας…
Νόστιμη Αμυγδαλοκαρυδόπιτα
Από την Ειρήνη Μπέλση, ζαχαροπλαστείο Αλκυονίδες, Βίλια Αττικής
Υλικά για ένα ταψί
10 φρέσκα αυγά
10 κ.σ. καρύδια, χοντροσπασμένα
5 κ.σ. αμύγδαλα, χοντροσπασμένα
10 κ.σ. παξιμάδια πορτοκαλιού ή παξιμάδια τριμμένα
10 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική ή καστανή
2 βανιλίνες
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
1 κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια, ακέρωτα
1 σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού ή κονιάκ
Για το σιρόπι
1½ – 2 ποτήρια νερού ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1 ξυλάκι κανέλας
Για το πασπάλισμα
5 καρύδια, χοντροτριμμένα
5 αμύγδαλα, χοντροτριμμένα
Τρόπος παρασκευής
Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι γιατί πρέπει να κρυώσει καλά.
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας και βράζουμε για 20 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι το σιρόπι «να δέσει». Το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε καθαρό και στεγνό κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια και χτυπάμε με το σύρμα δυνατά μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
Προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη και χτυπώντας απαλά με το σύρμα ρίχνουμε τους κρόκους, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τη φρυγανιά, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γαρίφαλο και τις βανίλιες.
Βουτυρώνουμε το ταψάκι και ρίχνουμε την ζύμη.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 30-40 λεπτά.
Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας το μαχαιράκι στην αμυγδαλοκαρυδόπιτα. Αν βγει στεγνό το γλυκό μας είναι έτοιμο.
Όπως είναι ζεστή η καρυδόπιτα ρίχνουμε το κρύο σιρόπι.
Μετά από 1 ώρα κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με καρύδια και αμύγδαλα τριμμένα.