

Μια πίτα που μπορείτε να απολαύσετε την περίοδο της Σαρακοστής με σπανάκι και πράσο.
Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και άλλα αρωματικά όπως καυκαλήθρες, μυρώνια ή παπαρούνα, άλλωστε είναι της εποχής.
Το μυστικό είναι το ψήσιμο για να είναι το φύλλο τραγανό.
Νηστίσιμη Σπανακόπιτα
Από την Σεβαστή Κατσίκα περίφημη μαγείρισσα
Υλικά για ένα στρογγυλό ταψί
1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
1 κιλό σπανάκι, πλυμένα και ψιλοκομμένα
500 γρ. πράσα, ψιλοκομμένα
4-5 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μπολ βάζουμε το σπανάκι, τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμύδια και αλατίζουμε.
Τα τρίβουμε να μαραθούν και τα στύβουμε να φύγουν τα υγρά τους.
Τα περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Σε λαδωμένο ρηχό μεγάλο, ταψί περίπου 40 εκ., στρώνουμε 4 χωριάτικα φύλλα και λαδώνουμε τα ενδιάμεσα.
Ρίχνουμε τη γέμιση.
Καλύπτουμε με τα άλλα τρία φύλλα χωριάτικα αφού τα λαδώσουμε ενδιάμεσα.
Χαράζουμε σε κομμάτια.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και ραντίζουμε με λίγο νερό πεταχτά με τα δάχτυλα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στις αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα να ροδίσει καλά και να ξεκολλήσει από το ταψί.
Τα τελευταία 20 λεπτά ψήνουμε στην κάτω αντίσταση για να στεγνώσει καλά η κάτω πλευρά της πίτας και να γίνει τραγανή.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά και κόβουμε σε κομμάτια.
Σερβίρουμε.