Τα «λέγαμε» -γράφαμε και πριν λίγες ημέρες: Σαμαράς και Καραμανλής είναι ως να υπονομεύουν το κόμμα που θεωρούν –ο καθείς- δικό του. Στην έλευση του Ερντογάν στην Ελλάδα αντέδρασαν. Ο ένας είπε να μην έρθει, ο δεύτερος ουσιαστικά χαρακτήρισε τον Μητσοτάκη μειοδότη. Ο Σαμαράς συνομιλούσε με τον Μητσοτάκη αλλά δεν… θέλει να συνομιλεί ο Κυριάκος. Ο Καραμανλής έκανε κουμπαριές, σχεδόν με τις ίδιες συνθήκες που συνομιλεί σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, μα ουδείς τον χαρακτήρισε μειοδότη…
Είναι παράλογο αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας. Έχουμε τέσσερις συνταξιούχους πρωθυπουργούς που απέρριψε η ελληνική κοινωνία κι εκείνοι θέλουν να κατευθύνουν τα κόμματά τους και τον τόπο! Απίστευτο κι όμως ελληνικό. Καραμανλής, Σαμαράς, Γιώργος Παπανδρέου, Τσίπρας. Όλοι καταποντισμένοι εκλογικά. Όλοι επιχειρούν να «παίζουν μπάλα», αλλά αδυνατούν να κατανοήσουν ότι η μπάλα τους είναι ξεφούσκωτη και δεν έχουν ερείσματα στην κοινωνία.
Πάλι Σαμαράς λοιπόν. Λίγο μετά την αποτυχημένη (εκ του αποτελέσματος) αντίδρασή του στην έλευση Ερντογάν στην Ελλάδα, δείχνει να μη μπορεί να συμβιβαστεί με τον αναγκαστικό πολιτικό παροπλισμό του και πορευόμενος στην όγδοη δεκαετία της ζωής του, αναζητά τρόπους να «ψαλιδίζει» την κυβέρνηση του τόπου. Δεν είναι πρώτη φορά. Την προηγούμενη την έριξε…
Ο άνθρωπος που οδήγησε τη ΝΔ στο χαμηλότερο ποσοστό της ιστορίας της (18%), φαίνεται πως δεν μπορεί να «χωνέψει» ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης (που κι ο ίδιος στήριξε για να γίνε πρόεδρος της ΝΔ) την οδήγησε σε συνεχείς περιφανείς νίκες και στην εξουσία.
Αφού υπονόμευσε ανεπιτυχώς την έλευση Ερντογάν και τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν , τώρα ανέβηκε πάλι στα κεραμίδια διαμαρτυρόμενος κι αντιδρώντας στην κυβερνητική τροπολογία που προβλέπει ότι οι παράτυποι μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα τα τελευταία τρία χρόνι,α αποκτούν το δικαίωμα να λάβουν άδεια διαμονής, αρκεί να έχουν, αποδεδειγμένα, προσφορά εργασίας.
Τι κάνει δηλαδή η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ; Λύνει ένα σοβαρό πρόβλημα. Δεν φορά μυωπικά γυαλιά και τη στιγμή που η Ελλάδα χρειάζεται 180 χιλιάδες εργάτες γης τον χρόνο, δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους- με συγκεκριμένα εργασιακά χαρακτηριστικά- να δουλέψουν νόμιμα. Αυτοί υπολογίζονται σε 30 χιλιάδες.
Προσέξτε: Οι διακρατικές συμφωνίες για να φτάσουν στη χώρα μας άνθρωποι να δουλέψουν στα χωράφια και στην κτηνοτροφία, δεν προχώρησαν αφού η γραφειοκρατία κι οι διαδικασίες είναι εκτός κάθε λογικής. Ή έλλειψη εργατών γης άφησε μεγάλο μέρος της γεωργικής παραγωγής αμάζευτο (ελιές, φράουλες, ροδάκινα κλπ), ενώ δεν μπορούν να προχωρήσουν μεγάλα έργα, όπως η γραμμή 4 του μετρό, μετρό Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό, το νέο αεροδρόμιο της Κρήτης και πολλά άλλα.
Προσέξτε κι αυτό: Μέχρι σήμερα, λάμβαναν άδεια διαμονής όσοι συμπλήρωναν επτά χρόνια διαμονής στην Ελλάδα. Αυτό είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Σαμαρά. Άρα, η συντριπτική πλειοψηφία γύριζε εδώ κι εκεί αναζητώντας εποχικές δουλειές, με «μαύρα» χρήματα και συνθήκες εκμετάλλευσης. Τώρα αποκτούν κίνητρο για ξεκάθαρη καταγραφή τους, «άσπρη» δουλειά, ενώ θα συμμετέχουν και στο ασφαλιστικό σύστημα. Η δε οικογένειά τους ΔΕΝ επιτρέπεται να έρθει στην Ελλάδα.
Ο Σαμαράς λοιπόν, θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα προσελκύσει λαθρομετανάστες! Φοβική προσέγγιση και κοντόφθαλμη. Δηλαδή δεν είχε πρόβλημα με το καθεστώς των επτά χρόνων που είχε θεσπίσει ο ίδιος κι έχει με τα τρία; Τώρα όμως τα δεδομένα άλλαξαν κι η ύπαιθρος «διψά» για χέρια, άρα τα επτά χρόνια είναι παραλογία.
Είναι και κάτι άλλο; Είναι δυνατόν να μιλά-ανησυχεί για προσέλκυση λαθρομεταναστών ο Αντώνης Σαμαράς; Ο άνθρωπος που άνοιξε χωρίς καμιά διαδικασία και προετοιμασία τα ελληνικά σύνορα με την Αλβανία και πλημμύρισαν την Ελλάδα ακόμη κι οι δραπέτες των αλβανικών φυλακών;
Η ουσία είναι ότι η Ελλάδα, όπως κι η Ιταλία, αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη εργατικών χεριών στην ύπαιθρο και στις κατασκευές. Κι είναι σαφές ότι είναι προτιμότερο να έχουμε μετανάστες συντεταγμένους και ελεγχόμενους, παρά να έχουμε περιφερόμενες «βόμβες» εδώ κι εκεί. Κι αυτό ο συνταξιούχος πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, το παραβλέπει.
Κάτι τελευταίο: Κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε και να συζητήσουμε και τη διαδικασία εκλογής των πρώην ή τέως πρωθυπουργών στη Βουλή, που σήμερα εκλέγονται χωρίς σταυρό προτίμησης, όπου επιθυμούν. Ίσως η εκλογή χωρίς σταυρό για μια θητεία να είναι αρκετή…. Αλλά, ας ανοίξουμε αυτό το ζήτημα μόλις περάσουν τα νεύρα του Αντώνη Σαμαρά…