Νερό στο κρασί τους βάζουν η Κίνα και η Ουάσιγκτον, λόγω έλλειψης ζωοτροφών. Ανεβαίνει η τιμή της σόγιας, και του καλαμποκιού !! – Της Ειρήνης Αιμονιώτη.

Οι τιμές σόγιας ωφελήθηκαν στο Σικάγο από την ελπίδα για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον και τις ανησυχίες για τις καιρικές συνθήκες στη Νότια Αμερική. Επίσης, οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού αυξήθηκαν.

Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

Ενώ οι Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να προσπαθήσουν να εξομαλύνουν τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι επενδυτές «τείνουν να βελτιώσουν αυτό το μέτωπο», δήλωσαν , από το Global Commodity Analytics.

Η ύφεση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε αύξηση πρόσθετων φόρων που επιβάλλονται από το περασμένο καλοκαίρι στις εισαγωγές σόγιας που παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Κίνα.

Ταυτόχρονα, οι καιρικές συνθήκες στη Νότια Αμερική, ιδιαίτερα οι θερμοκρασίες πάνω από τις εποχιακές προδιαγραφές σε ορισμένες περιοχές της Βραζιλίας, ανεβάζουν τις τιμές.

Αυτά τα δύο στοιχεία βοήθησαν να αντισταθμιστούν τα απογοητευτικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία..

Ενώ η κινεζική αγροτική και κτηνοτροφική ανάπτυξη παρουσιάζει ήδη σημεία αδυναμίας. Η παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα έχει πράγματι επιδεινωθεί στο τέλος του 2018, και νέες περιπτώσεις αφρικανικής πανώλης των χοίρων έχουν χτυπήσει σε διάφορα σημεία τη χώρα. Το τελευταίο βεβαία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη μείωση της ζήτησης ζωοτροφών.

Όσον αφορά την πλευρά του αραβοσίτου και του σιταριού, οι επενδυτές προσπαθούν να αποκτήσουν μια ιδέα της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και της επίδρασης των διακυμάνσεων της αγοράς συναλλάγματος στις τιμές των γεωργικών βασικών προϊόντων.

Όμως, οι παράγοντες της αγοράς δεν μπορούν να στραφούν στους συνήθεις δείκτες των ΗΠΑ για τη γεωργία, ενώ η διοίκηση εξακολουθεί να είναι κλειστή. Και ο Πρόεδρος Donald Trump δήλωσε την Τετάρτη, ότι η κατάσταση που παραλύει εν μέρει για 12 ημέρες την αμερικανική κυβέρνηση, θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ.

Λόγω έλλειψης συμφωνίας προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση ενός τείχους κατά της παράνομης μετανάστευσης στα σύνορα με το Μεξικό, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τα γραφεία τους και αφήνουν πίσω τους ορισμένες συνήθεις εκδόσεις οικονομικών στοιχείων.

Το καλαμπόκι, με παράδοση το Μάρτιο, το πιο εμπορεύσιμο συμβόλαιο, έληξε την Τετάρτη στα 3.7575 δολάρια έναντι 3.7500 δολάρια της Δευτέρας.

Το στάρι για τον Μάρτιο, επίσης το πιο εμπορικό, έκλεισε στα 5.0675 δολάρια έναντι 5.0325 δολαρίων κατά το προηγούμενο κλείσιμο.

Η  σόγια για το μήνα Μάρτιο, έληξε στις 9.0700 δολάρια έναντι 8.9500 δολαρίων που ήταν την περασμένη Δευτέρα.

Προηγούμενο άρθροΕπιμένει το τσουχτερό κρύο στη Β. Ελλάδα, εν αναμονή του «Τηλέμαχου». Μείον 17 βαθμοί στο Νευροκόπι
Επόμενο άρθροΣε ποιους δρόμους της Κεντρικής Μακεδονίας είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες