Επικές γεύσεις της θαλασσινής κουζίνας, που γίνονται τόσο εύκολα και αρέσουν πολύ. Τα μύδια αποτελούν μια σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών και καλής ποιότητας πρωτεΐνης με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, θερμίδες και χοληστερίνη.
Τα 100 γρ. μύδια έχουν 200mg ασβέστιο, 330 φώσφορο, 7,7 σίδηρο και αλκαλικά άλατα με χωνευτικές και διεγερτικές ιδιότητες, ενώ μας χαρίζουν μόνον 87 θερμίδες.
Τα απολαύσαμε στην παραμυθένια Ναύπακτο, ατενίζοντας το ενετικό λιμάνι και το απέραντο γαλάζιο από το απίθανο εστιατόριο.
Μύδια και ταραμοσαλάτα αφρός
Από την Νάντια Μπλίκα και τον Κωνσταντίνο Νικολόπουλο, restaurant Kouzina Loi, Nαύπακτος
Υλικά για 2 άτομα
Για τα μύδια
1 κιλό μύδια, προσεκτικά καθαρισμένο το κέλυφός τους
1 κρεμμύδι ξερό λευκό, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
150ml κρασί λευκό, ασύρτικο κατά προτίμηση
50 γρ βούτυρο παγωμένο
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 φύλλο δάφνη
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τον ταραμά
200 γρ χωριάτικο ψωμί μπαγιάτικο, χωρίς κόρα
70 γρ λευκός ταραμάς
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
150 ml ελαιόλαδο
Χυμό από 2 λεμόνια
Τρόπος παρασκευής
Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη δάφνη και τα σοτάρουμε ελαφρά.
Προσθέτετε στην κατσαρόλα τα μύδια, το πιπέρι, τα ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά, ανοίγουμε την κατσαρόλα και όσα μύδια είναι κλειστά τα πετάμε.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρασί και το αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση για 5 λεπτά, σε ξεσκέπαστη κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το βούτυρο στη κατσαρόλα και αφήνουμε για 30 δευτερόλεπτα, για να δώσει χρόνο να λιώσει το βούτυρο.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον μαϊντανό και σερβίρουμε τα μύδια σε 2 βαθιά πιάτα.
Ψήνουμε στο γκριλ 2 φέτες ψωμί και τις αλείφουμε με ταραμοσαλάτα και φύτρες λαχανικών και βάζουμε μια κατά μήκος του πιάτου.