Μπροντέτο – Μπακαλιάρος με πράσα που κρατά από τους Ενετούς…

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Στη Ζάκυνθο δοκίμασα την απίθανη αυτή γευστική δημιουργία ακούγοντας από τη συγγραφέα και μαγείρισσα Μαρία Φιορεντίνου τις επιδράσεις των Ενετών στην κουζίνα και τις παραδόσεις της Ζακύνθου.

Ο μπακαλιάρος είτε παστός όπως είναι η αυθεντική συνταγή, είτε φρέσκος σε συνδυασμό με τα πράσα και την ντομάτα είναι αρμονικός και πολύ νόστιμος.

 Τελικά είναι μια γευστική δημιουργία που χαρίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Είναι σύμμαχός μας στην ενδυνάμωση του οργανισμού μας.

Μπροντέτο Μπακαλιάρος με πράσα 1

 Μπροντέτο

 Από τη Μαρία Φιορεντίνου μαγείρισσα και συγγραφέα

Υλικά για 4 άτομα

 1 μικρός παστός μπακαλιάρος ή φρέσκος

5 πράσα

3 κ.σ. πελτές ντομάτας ή 3 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη

1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

Κόκκινο  πιπέρι

Μπροντέτο Μπακαλιάρος με πράσα 2

 Τρόπος Παρασκευής

 Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και τον καθαρίζουμε.

 Τινάζουμε τα πολλά αλάτια και τον βάζουμε σε μπολ με δροσερό νερό για να τον ξαλμυρίσουμε. Αλλάζουμε πολλές φορές το νερό.

 Στη συνέχεια, τον βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει και αλευρώνουμε.

 Σε βαθύ τηγάνι με αρκετό ελαιόλαδο τηγανίζουμε τον μπακαλιάρο.

 Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια τα πράσα. Ρίχνουμε στο τηγάνι τα πράσα και τα σοτάρουμε μαζί με τον μπακαλιάρο. Δεν τα ανακατεύουμε, απλά ανακινούμε το τηγάνι.

 Προσθέτουμε τον πελτέ ή τις φρέσκες ντομάτες, το κόκκινο πιπέρι και τα σκεπάζουμε με νερό.

 Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 30 λεπτά και κάθε 10 λεπτά ανακινούμε το τηγάνι για να μην κολλήσει.

Μπροντέτο Μπακαλιάρος με πράσα 3

 Σερβίρουμε σε πιατέλα κεραμική ή γυάλινη.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου 2024