Στη Ζάκυνθο δοκίμασα την απίθανη αυτή γευστική δημιουργία ακούγοντας από τη συγγραφέα και μαγείρισσα Μαρία Φιορεντίνου τις επιδράσεις των Ενετών στην κουζίνα και τις παραδόσεις της Ζακύνθου.
Ο μπακαλιάρος είτε παστός όπως είναι η αυθεντική συνταγή, είτε φρέσκος σε συνδυασμό με τα πράσα και την ντομάτα είναι αρμονικός και πολύ νόστιμος.
Τελικά είναι μια γευστική δημιουργία που χαρίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Είναι σύμμαχός μας στην ενδυνάμωση του οργανισμού μας.
Μπροντέτο
Από τη Μαρία Φιορεντίνου μαγείρισσα και συγγραφέα
Υλικά για 4 άτομα
1 μικρός παστός μπακαλιάρος ή φρέσκος
5 πράσα
3 κ.σ. πελτές ντομάτας ή 3 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
Κόκκινο πιπέρι
Τρόπος Παρασκευής
Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και τον καθαρίζουμε.
Τινάζουμε τα πολλά αλάτια και τον βάζουμε σε μπολ με δροσερό νερό για να τον ξαλμυρίσουμε. Αλλάζουμε πολλές φορές το νερό.
Στη συνέχεια, τον βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει και αλευρώνουμε.
Σε βαθύ τηγάνι με αρκετό ελαιόλαδο τηγανίζουμε τον μπακαλιάρο.
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια τα πράσα. Ρίχνουμε στο τηγάνι τα πράσα και τα σοτάρουμε μαζί με τον μπακαλιάρο. Δεν τα ανακατεύουμε, απλά ανακινούμε το τηγάνι.
Προσθέτουμε τον πελτέ ή τις φρέσκες ντομάτες, το κόκκινο πιπέρι και τα σκεπάζουμε με νερό.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 30 λεπτά και κάθε 10 λεπτά ανακινούμε το τηγάνι για να μην κολλήσει.
Σερβίρουμε σε πιατέλα κεραμική ή γυάλινη.