Μπριάμ – Θεσπέσια γευστική δημιουργία

Μπριάμ - Θεσπέσια γευστική δημιουργία

Μια γευστική δημιουργία, με πολύ χρώμα και προπαντός νόστιμη.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού
Εσείς βέβαια ανάλογα με τις προτιμήσεις σας μπορείτε να εμπλουτίσετε το μπριάμ με λαχανικά εποχής.
Η μαμά μου έβαζε στο μπριαμ ακόμα και φέτες αγγινάρας, ντομάτας αλλά και πολύχρωμες πιπεριές και έλουζε το μπριάμ με 2 σφηνάκια ούζο για ακόμα πιο αρωματική γεύση .
Η κ. Δέσποινα μας έδωσε την δική του εκδοχή σε ένα πολύ νόστιμο μπριάμ.

Η συνταγή δική σας.

Μπριαμ

Από την Δέσποινα Ανδραλή ιδιοκτήτρια της Ναυαρχίδας της Εστίασης των Βαλκανίων του εστιατορίου Αγιολί https://agioli.gr/στην παραλία της Θεσσαλονίκης 

 

Υλικά

500 γρ. πατάτες  κομμένες σε ροδέλες

500 γρ. μελιτζάνες φλάσκες σε  ροδέλες

500 γρ. κολοκυθάκια σε ροδέλες

500 γρ. κρεμμύδια ξερά σε ροδέλες

200  γρ. καρότο

4 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

150 ml Ελαιόλαδο

Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

4 φύλλα Δάφνη

 2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες  χωρίς την πράσινη φύτρα

Θυμάρι φρέσκο

 Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μεγάλο ταψί βάζουμε όλα τα λαχανικά μας και αφού τα ανακατέψουμε με το χέρι μας ρίχνουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένα πιπέρια και τα περιλούζουμε με την ντομάτα, το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το θυμάρι.

Σε διάφορες μεριές του ταψιού «κρύβουμε» την δάφνη και το σκορδάκι.

Τέλος ρίχνουμε και ένα ποτήρι ζεστό νερό.

Καλύπτουμε το ταψί με βρεγμένη λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο  στους 190ο C για 50 λεπτά.

10 λεπτά πριν το τέλος βγάζουμε την λαδόκολλα για να πάρει το μπριάμ χρώμα και πασπαλίζουμε με τον μαιντανό.

Βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Σερβίρουμε σε πιάτα.

Στην κορυφή κάθε πιάτου βάζουμε αν θέλουμε και ένα φύλλο δάφνης

Προηγούμενο άρθροΚεφτέδες με σάλτσα ντομάτας
Επόμενο άρθροΤα εμβόλια κατά του ιού HPV έχουν ήδη μειώσει σημαντικά τις λοιμώξεις που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου