Μπουγάτσα αλλιώς – Ένας γλυκός πειρασμός

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Χάρμα γεύση … και πανεύκολη. Ένα φύλλο σφολιάτας κλείνει μέσα του γεύση και άρωμα μοναδικό.

Τη δοκιμάσαμε στο φημισμένο πρωινό του απίθανου αρχοντικού Bulgari, στο Κάστρο των Ιωαννίνων.

Ο διακεκριμένος executive chef Κώστας Γεωργατζάς, μας την έφτιαξε στην Αθήνα και η παρέα ξετρελάθηκε.

Κώστας Γεωργατζάς
Κώστας Γεωργατζάς

Είμαστε σίγουροι ότι και εσείς θα υιοθετήσετε αυτή την εκδοχή της μπουγάτσας.   

 Χρόνος παρασκευής 40 λεπτά

Μπουγάτσα αλλιώς 1

 Μπάρα «Μπουγάτσα» με τραγανό φύλλο και κρέμα σιμιγδάλι

Από τον διακεκριμένο Κώστα Γεωργατζά, executive corporate chef

 Υλικά  για 1 φόρμα

 1 φύλλο σφολιάτας

 Για την κρέμα

1 λίτρο φρέσκο γάλα

220 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

2 αυγά

2 κρόκοι αυγού

90 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

20 γρ. κορν φλάουρ

1 βανιλίνη

 Για το φινίρισμα

Άχνη ζάχαρη

Κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

Μπουγάτσα αλλιώς 2

 Τρόπος παρασκευής 

Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας και το στρώνουμε περιμετρικά στη φόρμα.

 Τρυπάμε με ένα πιρούνι να φύγει όλος ο αέρας.

 Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180° στις αντιστάσεις για 12 λεπτά.

 Βγάζουμε από το φούρνο τη φόρμα με το φύλλο και την αφήνουμε στην άκρη.

 Ετοιμάζουμε την κρέμα μπουγάτσας.

 Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα με την μισή ποσότητα ζάχαρης και το φέρνουμε στο σημείο βρασμού, δίχως να πάρει βράση, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα ανά διαστήματα.

 Σε μεγάλο μπολ βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αυγά, τους κρόκους αυγών, το σιμιγδάλι, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

 Με τη βοήθεια μιας βαθιάς κουτάλας ρίχνουμε λίγο λίγο το μείγμα της κατσαρόλας στο μπολ και ανακατεύουμε καλά.

 Μεταφέρουμε όλο το μείγμα του μπολ και πάλι στην κατσαρόλα.

 Ανάβουμε το μάτι και το φέρνουμε την κρέμα σε σημείο βρασμού και βράζουμε για 1 λεπτό μόνον.

 Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τη βανιλίνη και ανακατεύουμε.

 Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε την κρέμα στη φόρμα με το φύλλο.

 Στρώνουμε με την μαρίζ την επιφάνεια και κλείνουμε σαν καπάκι με ένα φύλλο σφολιάτα.

 Τρυπάμε την επιφάνεια με ένα πιρούνι.

 Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 20 λεπτά.

Μπουγάτσα αλλιώς 4

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

 Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.

 Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

Μπουγάτσα αλλιώς 3

 Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε προσθέτουμε και ξύσμα από μισό πορτοκάλι ή λεμόνι για extra γεύση.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τρίτης 11 Φεβρουαρίου 2025