Η Τήνος είναι νησί αγαπημένο, που τυχαίνει να έχω φίλους κολλητούς οπότε κάθε μου απόδραση εκεί … μένει αξέχαστη.
Η αλήθεια είναι ότι το νησί έχει κάνει άλματα στη γαστρονομία, και θέλω να πιστεύω ότι η ήπια τουριστική ανάπτυξη θα διατηρηθεί.
Το χρώμα και το φως του ιδιαίτερα … μοναδικά. Αυτό το λευκό το καθάριο, με το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας είναι τόσο γαλήνιο. Ξετρελαίνομαι να περιδιαβαίνω στο νησί με το φίλο μου ξενοδόχο Γιάννη Βιδάλη, του Vincenzo Hotel, να μυρίζω ρίγανη και μέντα και να ανακαλύπτω μοναδικές γωνιές, που αιχμαλωτίζω με τον φωτογραφικό μου φακό.
Ο Γιάννης Μπον μας φίλεψε τα μπισκότα αμυγδάλου και παστέλια που τα απολαύσαμε πραγματικά και μου έδωσε την συνταγή για τους φίλους του Έμβολου.
Μπισκότα Αμυγδάλου της Τήνου
Από τον Γιάννη Μπον, περίφημο ζαχαροπλάστη
Υλικά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
4 αυγά μεγάλα φρέσκα
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
150 γρ. αμύγδαλα
Για το πασπάλισμα
1 κρόκος αυγού, χτυπημένος
50 φιλέ αμυγδάλο
Τρόπος Παρασκευής
Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα και τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Τα ψήνουμε στο γκριλ για να καβουρδιστούν.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να «αφρατέψουν».
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε.
Βγάζουμε τη ζύμη και την απλώνουμε σε μια επιφάνεια. Για μεγαλύτερη ευκολία την καλύπτουμε με λαδόκολλα και περνάμε από πάνω τον πλάστη αν θέλουμε κόψουμε με κουπάτ και να δώσουμε στα μπισκότα διάφορα σχήματα.
Μπορούμε επίσης με ένα μέρος της ζύμης να πλάσουμε κουλουράκια, πλεξούδες ή σπείρες.
Σε ταψί απλώνουμε λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα μπισκότα, τα περνάμε με το πινέλο με κρόκο αυγού και τα πασπαλίζουμε με το φιλέ αμύγδαλου.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Σερβίρουμε σε πιατέλα και όσα μείνουν… που δεν πιστεύω να κλείνουμε ερμητικά σε μεταλλικό κουτάκια με ριζόχαρτο από μέσα και διατηρούνται φρέσκα για 10 ημέρες.