Μπιφτέκια γεμιστά με γραβιέρα Σύρου και αρωματικά – Η νοστιμιά…

Μπιφτέκια γεμιστά με γραβιέρα Σύρου και αρωματικά - Η νοστιμιά…

Κάθε φορά που φτιάχνουμε μπιφτέκια το καλοκαίρι θυμάμαι πάντα νοσταλγικά το μεγάλο ταψί μπιφτέκια που ετοίμαζε η μαμά μου στο Ναύπλιο και πριν πάμε στη θάλασσα, το αφήναμε στο φούρνο για να τα ψήσει με τις πατάτες και να τα παραλάβουμε γυρίζοντας από το μπάνιο.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το έλεγα στις φίλες μου χθες και γελούσαμε… Έτσι εμπνεύστηκε η Έφη και σήμερα μας έφτιαξε μπιφτέκια γεμιστά με την απίθανη γραβιέρα Σαν Μιχάλης από τη Σύρο… πικάντικη και μεστή όσο πρέπει… και επειδή είναι καλοκαίρι … ας πούμε… προσέχουμε τη διατροφή μας και συνοδεύσαμε τα μπιφτέκια με μπρόκολο που είναι υπερτροφή.

Πάντως είναι πολύ εύκολο και πολύ νόστιμο φαγητό και το μυστικό είναι το καραμέλωμα των κρεμμυδιών και τα αρωματικά…

Η συνταγή δική σας.

Μπιφτέκια γεμιστά με γραβιέρα Σύρου και αρωματικά 1

Μπιφτέκια γεμιστά με γραβιέρα Σύρου και αρωματικά.

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος

Υλικά

600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

300 γρ. κιμά χοιρινό

1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

200 γρ. γραβιέρα Σύρου, κομμένη σε κυβάκια

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

4 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό

1 φλιτζάνι του καφέ παξιμάδι επτάζυμο ή φρυγανιά τριμμένη

1 κ.γ. ρίγανη, ξερή

1 κ.γ. θυμάρι

1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή

50 ml γάλα

ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο

1 αβγό

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο

αλάτι

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

1 σφηνάκι ούζου

Μπιφτέκια γεμιστά με γραβιέρα Σύρου και αρωματικά

Τρόπος παρασκευής

Σε τηγάνι αντικολλητικό βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να καραμελώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και το θυμάρι και ανακατεύουμε.

Στο μπλέντερ βάζουμε το κρεμμύδι που καραμέλωσε, το παξιμάδι, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το γάλα και την πάπρικα και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τους δύο κιμάδες, το αυγό και το ξύσμα λεμονιού.

Ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά και προσθέτουμε το μείγμα από το μπλέντερ, τον μαϊντανό, το δυόσμο, τα πιπέρια και ελάχιστο αλάτι.

Ζυμώνουμε δυνατά και σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη. Το αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες.

Το βγάζουμε και το ζυμώνουμε για 2 δευτερόλεπτα και αρχίζουμε να πλάθουμε τα μπιφτέκια στο σχήμα που θέλουμε.

Τα ανοίγουμε με το χέρι μας στη μέση και βάζουμε τα κομματάκια του τυριού και ξανακλείνουμε.

Τα ραντίζουμε με το ούζο και τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα ή ακόμα και στο γκριλ.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30-40 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε με μπρόκολο ή πουρέ πατάτας ή σελινόριζας και κομμάτια τυριού γραβιέρας.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε τα μπιφτέκια με ρίγανη.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Κυριακή 07-06-2020
Επόμενο άρθροΑιχμή του δόρατος η καινοτομία για τους μικρούς παραγωγούς προϊόντων τροφίμων