Μπέργκερ με ψαρονέφρι και σπιτική σάλτσα μπάρμπεκιου – Ένα μπέργκερ εορταστικό με σπιτική σάλτσα μπάρμπεκιου

Γράφει η Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μια αγαπημένη γεύση μοναδική… Χρώματα της γιορτής και της χαράς. Αρέσει σε μικρούς και μεγάλους και γίνεται από ψαρονέφρι, κόκκινο πιπέρι, αρωματικά, σάλτσα μπάρμπεκιου και καραμελωμένα κρεμμύδια. Γεύση ανεβαστική δίπλα σε μπύρα ή κρασάκι. Γεύση παρείστικη

Οι αντιστάσεις αποδυναμώνονται … και η γεύση κτυπάει κόκκινο. Η αγαπημένη μας Νανά χρησιμοποιεί και διάφορα είδη ψωμιού από μπριός μέχρι ψωμάκι με παντζάρι ή ψωμάκι αρωματικών καμωμένο με αλεύρι ντιγκελ.

Η επιλογή δικής σας. Για ένα είμαι σίγουρη θα λατρέψετε αυτό το μπέργκερ.

Μπέργκερ με ψαρονέφρι, μια παραλλαγή γύρου 

Από την Νανά Γκαμπούρα, πολυβραβευμένη executive chef του εστιατορίου «Η κουζίνα της μαμάς Άννας» στα Σέρβια Κοζάνης

Υλικά

500 γρ. ψαρονέφρι

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 πρέζα ρίγανη

1 πρέζα κόκκινο πιπέρι καυτερό

1 κλωναράκι δεντρολίβανο

1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη

100 ml. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες

1 κ.σ. ανθόμελο

Για το τηγάνι

3 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

2 κρεμμύδια ξερά και κομμένα σε λεπτές φέτες

1 πρέζα αλάτι

2 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι λευκό

Για την σάλτσα μπάρμπεκιου

1 κρεμμύδι ξερό

Αλάτι

3 σκελίδες σκόρδο

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. τζίντζερ φρέσκο τριμμένο

3 κ.σ. μαύρη ζάχαρη μαλακή

3 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι

4 κ.σ. γουόστερ σος

4 κ.σ. σόγια σος

1 κ.γ. ταμπάσκο

150 γρ κέτσαπ σος

Τρόπος παρασκευής

Κόβουμε το κρέας σε λεπτά ομοιόμορφα κομμάτια πλάγια πάχους περίπου 0,5 εκ.

Σε μια μπασίνα βάζουμε όλα τα υλικά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.

Σε αντικολλητικό τηγάνι που το αφήνουμε να κάψει καλά, ρίχνουμε  3 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρέας. Το θωρακίζουμε πολύ καλά γυρίζοντας με λαβίδα.

Στη συνέχεια αφαιρούμε το κρέας από το τηγάνι και το κόβουμε σε λεπτά κομμάτια.

Καραμελώνουμε τα κρεμμύδια.

Η αγαπημένη μας φίλη και εξαίρετη σεφ Νανά Γκαμπούρα

Σε αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε «κάψει» βάζουμε τα κρεμμύδια, τη ζάχαρη και μόλις αρχίσουν να καραμελώνουν ρίχνουμε το λευκό βαλσάμικο.

Ανακατεύουμε συνεχώς για 3 λεπτά και κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά.

Ετοιμάζουμε την σάλτσα μπάρμπεκιου

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο, προσθέτουμε τη ζάχαρη και μόλις αυτή αρχίσει να λιώνει και να καραμελώνουν τα κρεμμύδια προσθέτουμε το τζίντζερ. Σβήνουμε με το βαλσάμικο ξύδι και στη συνέχεια ρίχνουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά μας.

Μόλις πάρει βράση τα βάζουμε όλα μαζί  στο μπλέντερ και πολτοποιούμε πολύ καλά

Περνάμε από σίτα

Βάζουμε τη σάλτσα μας σε γυάλινο βάζο και χρησιμοποιούμε όσο θέλουμε.

Κόβουμε το ψωμάκι στη μέση αλείφουμε με σάλτσα μπάρμπεκιου, προσθέτουμε το ψαρονέφρι, τα καραμελωμένα κρεμμύδια και λίγο ακόμα σάλτσα μπάρμπεκιου και κλείνουμε το μπέργκερ.

Κάθε μπουκιά και απόλαυση.