Μπατόν σαλέ με παρμεζάνα – Τραγανές λιχουδιές για το ποτό σας

Μπατόν σαλέ με παρμεζάνα

Γευστικές δημιουργίες που γίνονται εύκολα και με φθηνά υλικά.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τραγανές λιχουδίτσες που συνοδεύουν το ποτό σας και μπορεί να δημιουργήσετε τα δικά σας μπατόν σαλέ. Μπορούμε εκτός από τυρί να χρησιμοποιήσουμε σουσάμι, μαυροσούσαμο, λιαστή ντομάτα, ρίγανη αλλά και χοντρό αλάτι ή πάπρικα.

Μπορούμε να δώσουμε και διάφορα σχήματα στριφτά ή ακόμα και κυβάκια.

Με φαντασία μπορείτε να δημιουργήσετε τις δικές σας αλμυρές λιχουδιές.

Μπατόν σαλέ με παρμεζάνα

Από τη Σοφία Ορφανουδάκη

Μπατόν σαλέ με παρμεζάνα

Υλικά

900 αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, όσο πάρει

500 γρ  βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

4  κ.σ. καλαμποκέλαιο

4 κρόκους

6 κ.σ. ζάχαρη

4 κ.γ. αλάτι θαλασσινό

4 κ.σ. γλυκάνισο

2 ασπράδια αυγού

100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

Για γαρνίρισμα

Παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι τριμμένα

Τρόπος παρασκευής

Μπατόν σαλέ με παρμεζάνα 1Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τους κρόκους, τη ζάχαρη, το τυρί, το καλαμποκέλαιο, το γλυκάνισο και το αλάτι.

Χτυπάμε σε μέση ταχύτητα με το γάντζο μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε. Η ζύμη πρέπει να παραμείνει λαδερή και εύπλαστη.

Πλάθουμε τη ζύμη σε κορδόνια και κόβουμε σε κομμάτια. Σε ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα μπαστουνάκια. Τα αλείφουμε με το ασπράδι αυγού και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν χωρίς να σκεπάσουμε για να μείνουν τραγανά.

Μετά από 3 ώρες τα βάζουμε σε γυάλινο δοχείο.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Δευτέρα 30-08-2021
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Δευτέρας 30 Αυγούστου 2021