Γευστικές δημιουργίες που γίνονται εύκολα και με φθηνά υλικά.
Τραγανές λιχουδίτσες που συνοδεύουν το ποτό σας και μπορεί να δημιουργήσετε τα δικά σας μπατόν σαλέ. Μπορούμε εκτός από τυρί να χρησιμοποιήσουμε σουσάμι, μαυροσούσαμο, λιαστή ντομάτα, ρίγανη αλλά και χοντρό αλάτι ή πάπρικα.
Μπορούμε να δώσουμε και διάφορα σχήματα στριφτά ή ακόμα και κυβάκια.
Με φαντασία μπορείτε να δημιουργήσετε τις δικές σας αλμυρές λιχουδιές.
Μπατόν σαλέ με παρμεζάνα
Από τη Σοφία Ορφανουδάκη
Υλικά
900 αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, όσο πάρει
500 γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
4 κ.σ. καλαμποκέλαιο
4 κρόκους
6 κ.σ. ζάχαρη
4 κ.γ. αλάτι θαλασσινό
4 κ.σ. γλυκάνισο
2 ασπράδια αυγού
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
Για γαρνίρισμα
Παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι τριμμένα
Τρόπος παρασκευής
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τους κρόκους, τη ζάχαρη, το τυρί, το καλαμποκέλαιο, το γλυκάνισο και το αλάτι.
Χτυπάμε σε μέση ταχύτητα με το γάντζο μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε. Η ζύμη πρέπει να παραμείνει λαδερή και εύπλαστη.
Πλάθουμε τη ζύμη σε κορδόνια και κόβουμε σε κομμάτια. Σε ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα μπαστουνάκια. Τα αλείφουμε με το ασπράδι αυγού και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν χωρίς να σκεπάσουμε για να μείνουν τραγανά.
Μετά από 3 ώρες τα βάζουμε σε γυάλινο δοχείο.