Μπαμπανέτσα – Κορυφαία Ρουμελιώτικη πίτα

Μπαμπανέτσα Ρουμελιώτικη πίτα

Η Ρούμελη φημίζεται για τις πίτες της, τα φύλλα είναι χειροποίητα και με ιδιαίτερη μαεστρία οι νοικοκυρές ανάμεσα τους «κρύβουν» … της γης τα γεννήματα, τυριά και κάποιες φορές κρέας.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η μπαμπανέτσα είναι χαρακτηριστική πίτα πολύ νόστιμη και γίνεται πανεύκολα.  Οι ρουμελιώτισσες λένε χαριτολογώντας είναι η πίτα της τεμπέλας… λόγω της ευκολίας της.

Την πιο νόστιμη την δοκίμασα στα Λουτρά Υπάτης από τη φίλη μου ξενοδόχο Ιουλία Αλεξάκη.

 

Η συνταγή δική σας

Μπαμπανέτσα

Από την Ιουλία Αλεξάκη, Ξενοδοχείο Alexakis, Λουτρά Υπάτης

Υλικά

1300 γρ. σπανάκι, πράσο, μυρώνια, καυκαλήθρες

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

Μισό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

2 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο

500 γρ. τυρί φέτα Λαμίας

2 ½  ποτήρια ελαιόλαδο εκλεκτό

3 ½  ποτήρια καλαμποκάλευρο κοσκινισμένο

1 κ.σ.αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε όλα τα χόρτα.

Τα πασπαλίζουμε με αλάτι και με το χέρι μας τα πιέζουμε ώστε να είμαστε σίγουροι ότι έχει φύγει το νερό.

Τρίβουμε τη φέτα σε κομματάκια και τη ρίχνουμε μέσα στα χόρτα. Πασπαλίζουμε με το πιπέρι.

Λαδώνουμε το ταψί.

Κάνουμε ένα σφιχτό χυλό ανακατεύοντας  2 ½ ποτήρια καλαμποκάλευρο, ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό.

Απλώνουμε τη ζύμη στο ταψί και προσθέτουμε τα χόρτα.

Πασπαλίζουμε το υπόλοιπο καλαμποκάλευρο ίσα να μην φαίνονται και να μην ακουμπάνε και πάνω στο ταψί από την κάτω πλευρά.

Ραντίζουμε με λίγο νερό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο την επιφάνεια ώστε να βραχεί καλά.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 1 ώρα.

Βγάζουμε το ταψί, το αφήνουμε να κρυώσει κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.