Οι μπάμιες είναι αλήθεια δεν αρέσουν σε όλους όμως είναι από τα νόστιμα λαχανικά υψηλής διατροφικής αξίας. Περιέχουν Βιταμίνη C που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και βοηθά το καρδιαγγειακό σύστημα, επίσης περιέχουν βιταμίνες Β6, Κ, Α, φυλικό οξύ, μαγγάνιο, μαγνήσιο. Είναι από τα λαχανικά που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και στη συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Άρα είναι από τα λαχανικά που πρέπει να υιοθετήσουμε στη διατροφή μας.
Οι μπάμιες όταν συνδυάζονται με ντομάτα τότε ενισχύεται η απορρόφηση του σιδήρου περαιτέρω.
Είναι από τα λαχανικά που ωριμάζουν την καρδιά του καλοκαιριού. Η καλλιέργειά τους είναι απαιτητική και η συγκομιδή τους δύσκολη, επειδή είναι αλλεργιογόνες οι τριχίτσες που βρίσκονται στα φύλλα αλλά και στον ίδιο τον καρπό. Πρέπει να συλλέγονται όταν είναι μικρές γιατί αν τις αφήσουμε να μεγαλώσουν γίνονται ξυλώδεις.
Το άνθος της μπάμιας είναι το ωραιότερο άνθος των λαχανικών.
Η φίλη μου η Μαρίνα στο πανέμορφο Διχώρι των Βαρδουσίων, έχει τους δικούς της μπαξέδες με ντομάτες και οι μπάμιες της γίνονται απίθανες.
Κάποιες φορές τις συνδυάζει με κοτόπουλο και είναι ένα πολύ νόστιμο φαγητό.
Τώρα που είναι ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα την Ελλάδα αν βρεθείτε στη Φωκίδα, ανεβείτε μέχρι το Διχώρι και θα ενθουσιαστείτε. Βουνά αγέρωχα, λίμνες, καταρρακτάκια, πέτρινα περάσματα και αυθεντική ομορφιά. Το σίγουρο είναι ότι θα συναντήσετε αγριμάκια του δάσους, ζαρκαδια, ελάφια, αλεπουδίτσες οπότε να έχετε έτοιμες τις φωτογραφικές σας.
Μπάμιες με ντομάτα
Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, το Μαγαζί του Χωριού, Διχώρι Βαρδούσια
Υλικά
1 κιλό μπάμιες φρέσκες ή κατεψυγμένες
2 κ.σ. ξύδι και ίσως περισσότερο
5 ώριμες ντομάτες χωρίς τη φλούδα, τριμμένες ή 1 κουτί κονκασέ
2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα καρέ
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Μισό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 – 3 μέτριες πατάτες βρασμένες ελαφρά, κομμένες
1 καρότο σε ροδέλες
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ κοφτή ζάχαρη
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο εκλεκτό
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Για το φινίρισμα
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
Τρόπος παρασκευής
Αν οι μπάμιες είναι φρέσκες αφαιρούμε με κοφτερό μαχαιράκι το γύρο από το κεφάλι τους και τις πλένουμε με δροσερό νερό. Τις βάζουμε στο σουρωτό να στραγγίξουν και τις περιχύνουμε με ξύδι και τις αφήνουμε λίγο στον ήλιο.
Ανακατεύουμε και πάλι και μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε. Αυτό είναι ένα από τα μυστικά επιτυχίας του φαγητού μας.
Αυτό βέβαια δεν ισχύει για τις κατεψυγμένες που τις χρησιμοποιούμε κατευθείαν από την κατάψυξη, απλά τις ξεπλένουμε λίγο.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τις μπάμιες.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη, τον μαιντανό και βάζουμε ένα ποτήρι ζεστό ζωμό λαχανικών.
Ανακινούμε την κατσαρόλα ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, σκεπάζοντας την κατσαρόλα για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι μπάμιες. 10 λεπτά πριν από το τέλος βάζουμε και τις πατάτες.
Προσοχή δεν πρέπει να λιώσουν και να χάσουν το σχήμα τους.
Ανά διαστήματα ανακινούμε την κατσαρόλα και δεν ανακατεύουμε με κουτάλα.
Κατεβάζουμε τις μπάμιες από τη φωτιά αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε.
Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με φρέσκο δυόσμο.
Τρώγονται χλιαρές και την επόμενη ημέρα είναι το ίδιο νόστιμες όπως όλα τα λαδερά φαγητά της κουζίνας μας.