Σήμερα σας προτείνω και θα φτιάξουμε μαζί ένα υπέροχο γλυκό, σιροπιαστό ανατολίτικο. Τον γνωστό σε όλους μας μπακλαβά.
Ο μπακλαβάς είναι γλύκισμα που συναντάται στην Ελληνική κουζίνα και σε πολλές ακόμα κουζίνες, όπως των Βαλκανίων, του Νότιου Καυκάσου, της τουρκικής, της ιρανικής και της αραβικής κουζίνας κ.α.
Απόψε έφτιαξα τον δικό μου σπιτικό μπακλαβά και σας παραθέτω αυτούσια τη συνταγή.
Μπακλαβάς παραδοσιακός
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη κορυφαίο παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά:
700 γρ.καρύδια
4 κ.σ.φρυγανιά τριμμένη
1 κ.γ.κανέλα
1 κ.γ.κοφτή γαρύφαλλο
2κ.σ.ζάχαρη
2 πακέτα κρούστας
350 γρ.λιωμένο βούτυρο
Για το σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
400 γρ.μέλι
1/2 κ.γ.γλυκόζη
1/2 λεμόνι
750γρ. νερό
Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε με ένα πινέλο το ταψί.
Aπλώνουμε ένα ένα τα φύλλα αφού τα βουτυρώνουμε – 4 κάτω έπειτα γέμιση – αλλά 2 έπειτα γέμιση.
Ξανά 2 φύλλα και γέμιση.
Στο τέλος άλλα 4 φύλλα.
Χαράσουμε τα φύλλα – γαρυφαλλάκια σε κάθε τετραγωνάκι – βούτυρο και ράντισμα με νερό.
Ψήνουμε με αντιστάσεις στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσει, περίπου μισή ώρα.
Κάνουμε νωρίτερα το σιρόπι μας και ρίχνουμε κρύο το σιρόπι στο καυτό ταψί.
Καλή σας απόλαυση.