Μπακλαβάς παραδοσιακός – Ένα σιροπιαστό γλυκό με Ανατολίτικες ρίζες

Σταύρος Τσαλαμπούνης
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα

Σήμερα σας προτείνω και θα φτιάξουμε μαζί ένα υπέροχο γλυκό, σιροπιαστό ανατολίτικο. Τον γνωστό σε όλους μας μπακλαβά.

Ο μπακλαβάς είναι γλύκισμα που συναντάται στην Ελληνική κουζίνα και σε πολλές ακόμα κουζίνες, όπως των Βαλκανίων, του Νότιου Καυκάσου, της τουρκικής, της ιρανικής και της αραβικής κουζίνας κ.α.

Απόψε έφτιαξα τον δικό μου σπιτικό μπακλαβά και σας παραθέτω αυτούσια τη συνταγή.

Μπακλαβάς παραδοσιακός 1

Μπακλαβάς παραδοσιακός

Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη κορυφαίο παραδοσιακό μάγειρα

Υλικά:

700 γρ.καρύδια

4 κ.σ.φρυγανιά τριμμένη

1 κ.γ.κανέλα

1 κ.γ.κοφτή γαρύφαλλο

2κ.σ.ζάχαρη

2 πακέτα κρούστας

350 γρ.λιωμένο βούτυρο

Για το σιρόπι

1 κιλό ζάχαρη

400 γρ.μέλι

1/2 κ.γ.γλυκόζη

1/2 λεμόνι

750γρ. νερό

Μπακλαβάς παραδοσιακός 2

Εκτέλεση

Βουτυρώνουμε με ένα πινέλο το ταψί.

Aπλώνουμε ένα ένα τα φύλλα αφού τα βουτυρώνουμε – 4 κάτω έπειτα γέμιση – αλλά 2 έπειτα γέμιση.

Ξανά 2 φύλλα και γέμιση.

Στο τέλος άλλα 4 φύλλα.

Χαράσουμε τα φύλλα – γαρυφαλλάκια σε κάθε τετραγωνάκι – βούτυρο και ράντισμα με νερό.

Ψήνουμε με αντιστάσεις στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσει, περίπου μισή ώρα.

Μπακλαβάς παραδοσιακός 3

Κάνουμε νωρίτερα το σιρόπι μας και ρίχνουμε κρύο το σιρόπι στο καυτό ταψί.

Καλή σας απόλαυση.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025
Επόμενο άρθροΑκροδεξιοί ψάχνουν να μπουν στο ραντάρ του Μασκ – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος