Μουσακάς με μανιτάρια. Απογειώνουμε τη γεύση του εθνικού μας φαγητού!

Ελένη Σιδηροπούλου
Ελένη Σιδηροπούλου

Καλημέρα φίλες και φίλοι μου. Σήμερα σας έχω ένα πανεύκολο κουίζ:

Ποιο ελληνικό φαγητό είναι ευρέως διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο; Δεν θέλει και πολλή σκέψη, ποιο άλλο από τον Greek Mousaka. Με μία μικρή παραλλαγή και προσθήκη, μουσακάς με μανιτάρια. Σήμερα λοιπόν θα εκτοξεύσουμε γευστικά το ήδη νοστιμότατο πιάτο μας, ενισχύοντας τη συνταγή μας με την έντονη γεύση του μανιταριού. Δένει υπέροχα με όλα τα κλασικά υλικά που γνωρίζουμε. Επειδή η συνταγή είναι δοκιμασμένη, μη διστάσετε καθόλου να την ακολουθήσετε. Θα σας καταπλήξει!

Μουσακάς με μανιτάρια 2

Μουσακάς με μανιτάρια

από την Ελένη Σιδηροπούλου

Υλικά:

Για τα λαχανικά μας θα χρειαστούμε:

5 μεγάλες πατάτες

4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες

3 κολοκυθάκια

500 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα

1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

2 φρέσκες ντομάτες

Λίγο μαϊντανό

Αλάτι

Πιπέρι

Μοσχοκάρυδο

Κύμινο

Ρίγανη

Κουρκουμά

Κόκκινο πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ:

1,5 λίτρο γάλα

100 γρ. βούτυρο

6 κ.σ. κορν φλάουρ

2 κρόκους αυγών

Αλάτι

Πιπέρι

1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο

Μουσακάς με μανιτάρια 1

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε, τις κόβουμε όπως και τα λαχανικά μας (μελιτζάνες, κολοκυθάκια) σε φέτες και τα βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν με λίγο ελαιόλαδο, για μισή ώρα περίπου.

Για πιο ελαφριά γεύση και φυσικά με λιγότερες θερμίδες. Ρίχνουμε αλάτι και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι να κάψει, έπειτα τα κρεμμύδια, το σκόρδο,τον πελτέ και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα μανιτάρια, τις φρέσκες ντομάτες, τον πελτέ, το μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και όλα τα υπόλοιπα μπαχαρικά μας.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά.

Για τη μπεσαμέλ:

Σε μία άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το κρύο γάλα, το κορν φλάουρ και τα βάζουμε στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά.

Μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται το γάλα μας προσθέτουμε το βούτυρο, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει και να γίνει μία βελούδινη κρέμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά.

Σε ένα ταψί στρώνουμε πρώτα τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες, ρίχνουμε από πάνω τα μανιτάρια και συνεχίζουμε πάλι με πατάτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες και τέλος προσθέτουμε τη βελούδινη μπεσαμέλ μας.

Μουσακάς με μανιτάρια 3

Ψήνουμε στον αέρα, στους 180 βαθμούς περίπου για 40 με 50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Απολαμβάνουμε το φαγητό μας συντροφιά με μία κρύα μπυρίτσα..

Στην υγειά σας, καλή όρεξη και ..καλή επιτυχία!

Προηγούμενο άρθροΒλάβη στον κινητήρα υπέστη το αεροσκάφος Αντόνοφ που κατέπεσε στην περιοχή της Καβάλας
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 17 Ιουλίου 2022