Μουσακάς – γεύση ελληνική και στον κόσμο η μοναδική!

Μουσακάς
Από την Ελένη Σιδηροπούλου

Ο ξακουστός μουσακάς είναι ένα αγαπημένο και άκρως ελληνικό φαγητό, που λατρεύουμε όλοι μας. Αποτελεί ένα απολαυστικό πιάτο για μικρούς και μεγάλους.

Ιδίως τώρα που αρχίζει να καλοκαιριάζει, είναι μία υπέροχη επιλογή!

Η συνταγή για εσάς:

Μουσακάς  

από την Ελένη Σιδηροπούλου

Υλικά για 6 άτομα:

Για τα λαχανικά μας θα χρειαστούμε:

5 μεγάλες πατάτες

4 μεγάλες μελιτζάνες

3 μέτρια κολοκυθάκια

Για τον κιμά μας θα χρειαστούμε:

1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά

1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

400 γρ. σάλτσα ντομάτας

Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, κύμινο, ρίγανη, κάρυ, κόκκινο πιπέρι.

Για την μπεσαμέλ:

1,5 λίτρο γάλα

100 γρ. βούτυρο

6 κ.σ. κορν φλάουρ

2 κρόκους αυγών

2 κ.σ. διάφορα τριμμένα κασέρια

Αλάτι, πιπέρι

λίγο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε, τις κόβουμε όπως και τα λαχανικά μας σε φέτες και βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν με λίγο ελαιόλαδο, για μισή ώρα περίπου. Για πιο ελαφριά γεύση και φυσικά με λιγότερες θερμίδες.

Ρίχνουμε αλάτι και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι να κάψει, έπειτα το κρεμμύδι και το σκόρδο, τον πελτέ και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε τον κιμά, την σάλτσα ντομάτας, τον πελτέ, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και όλα τα υπόλοιπα μπαχαρικά μας.  Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει.

Για τη μπεσαμέλ:

Σε μία άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το κρύο γάλα, το κορν φλάουρ και τα βάζουμε στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά.

Μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται το γάλα μας προσθέτουμε το βούτυρο, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει και να γίνει μία βελούδινη κρέμα.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα αυγά και τα κασέρια μας.

Σε ένα ταψί στρώνουμε πρώτα τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες, ρίχνουμε από πάνω τον κιμά και συνεχίζουμε πάλι με πατάτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες και τέλος προσθέτουμε τη βελούδινη μπεσαμέλ μας.

Ψήνουμε στον αέρα στους 180 βαθμούς περίπου για 40 με 50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Καλή σας επιτυχία!

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Τρίτη 30-03-2021
Επόμενο άρθροΠανεύκολη κρέμα σοκολάτας γάλακτος