Μους μελιτζάνας με λουκάνικα – Πανεύκολο και νόστιμο

Η Έφη σήμερα μας ετοίμασε ένα πολύ νόστιμο μους μελιτζάνας και το συνόδευσε με ντόπια λουκάνικα. Εσείς βέβαια μπορείτε να επιλέξετε τα δικά σας αγαπημένα λουκάνικα με αρωματικά ή καραμανλίδικα. Το μυστικό πάντως, για να κόβονται καλύτερα και να είναι λεπτά είναι να τα βάλουμε τα λουκάνικα, την προηγούμενη ημέρα στην κατάψυξη.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μόλις οι μελιτζάνες ετοιμαστούν και πριν τις βάλουμε στο μπλέντερ, προσέχουμε να μην έχουν υγρά ώστε να σταθεί η κρέμα μελιτζάνας.

Στο σπίτι ακολούθησα τη συνταγή της Έφης και συνόδευσα το μους με σαλάμι αέρος Λευκάδας και κριτσίνια.

Με ένα ποτήρι ούζο ή τσίπουρο είναι απίθανος μεζές.

Η Έφη φωτογράφισε το εκλεκτό μεζεδάκι με φόντο τη βροχερή εκδοχή της Μυκόνου, που είναι ξεχωριστή.

Μους μελιτζάνας με λουκάνικα

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονο

Yλικά

3 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες, κομμένες στα τέσσερα

3 κλωνάρια πράσινο αρωματικό, μαϊντανό ή μάραθο ή άνηθο ή δυόσμο, ψιλοκομμένα

2 μικρά ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 μικρή φρέσκια κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

1 σφηνάκι τσίπουρο

1 φλιτζάνι συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας

1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο εκλεκτό

2 λουκάνικα μοσχαρίσια Μυκόνου ή λουκάνικα επιλογής μας

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε στη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν.

Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και σοτάρουμε για 5 λεπτά και με λαβίδα τις γυρίζουμε σε όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε την κόκκινη πιπεριά, τα αρωματικά και «σβήνουμε» με τσίπουρο.

Αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας.

Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε τις μελιτζάνες για 20 λεπτά, προσέχοντας να έχουν αρκετά υγρά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό.

Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Το βάζουμε στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνει κρέμα και να αποκτήσει βελούδινη υφή.

Κόβουμε το λουκάνικο σε φετούλες ζεσταίνουμε καλά το αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε το λουκάνικο πολύ καλά.

Βάζουμε το μους μελιτζάνες σε μπολ και ολόγυρα τα λουκάνικα.

Φινίρουμε με άνηθο, μαϊντανό ή μάραθο.