Μοσχάρι νουά με πιπεριές – Χορταστικό και νόστιμο…

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μια γευστική δημιουργία φιλοσοφίας comfort food, που χορταίνει και ζεσταίνει την καρδιά. Το σίγουρο είναι ότι θα αρέσει σε όλους.

Το ρύζι σε συνδυασμό μακρύκοκκου με λίγο άγριο ρύζι του δίνει μια πιο εξωτική πινελιά. Οι πιπεριές Φλώρινας χαρίζουν γεύση και χρώμα ξεχωριστό.

Μπορείτε να το σερβίρετε με πατάτες τηγανητές ή πουρέ πατάτας και λαχανικών.

Μοσχάρι νουά με πιπεριές 1

Μοσχάρι νουά με πιπεριές

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, cheffe εστιατόριο Porto, Γαλαξίδι

Υλικά για 4 άτομα

1 ολόκληρο νουά μοσχάρι, περίπου 1 ½ κιλό, σε θερμοκρασία δωματίου

4 κ.σ. ελαιόλαδο

2 ξηρά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2-3 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε μεγάλες φέτες

2 καρότα, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

50 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα σε φέτες

2 δαφνόφυλλα

4 κλωνάρι θυμάρι

1 ½ ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί, αγιωργίτικο ή ξινόμαυρο

1 lt νερό

2 κύβους  ζωμό βοδινού

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

Ρύζι μακρύκοκκο και άγριο

Μοσχάρι νουά με πιπεριές 2

Τρόπος παρασκευής

Ταμπονάρουμε το νουά με απορροφητικό χαρτί ώστε να μην είναι υγρό.

Με σπάγκο ψησίματος δένουμε το νουά για να κρατήσει το σχήμα του κατά το μαγείρεμα.

Το αφήνουμε για 30 λεπτά να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Τρίβουμε με το πιπέρι το κρέας.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και θωρακίζουμε το κρέας γυρίζοντάς το με λαβίδα από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει.

Το βγάζουμε σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, τις πιπεριές, τα μανιτάρια και βότανα.

Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας τακτικά αφήνουμε τα λαχανικά να μαλακώσουν και να καραμελώσουν για 10-12 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί εντελώς.

Προσθέτουμε τον ζωμό βοδινού και το ζεστό νερό και ανακατεύουμε τα υλικά.

Βάζουμε και πάλι το κρέας στην κατσαρόλα και μόλις αρχίζει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 2 ώρες περίπου, εξαρτάται από το ίδιο το κρέας. Ανά διαστήματα γυρίζουμε το κρέας στη σάλτσα του.

Στο ενδιάμεσο βγάζουμε τις πιπεριές και τις αφήνουμε να τις χρησιμοποιήσουμε αργότερα.

Βγάζουμε το κρέας, αφαιρούμε τον σπάγκο και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να μπορέσουμε να το κόψουμε σε φέτες.

Σερβίρουμε το νουά έχοντας σαν βάση πιλάφι με μακρύκοκκο και άγριο ρύζι.

Ανάμεσα στις φέτες του νουά βάζουμε φέτες από την πιπεριά Φλωρίνης.

Μοσχάρι νουά με πιπεριές 3

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε η σάλτσα να γυαλίσει τότε προσθέτουμε ένα κομμάτι κρύο βούτυρο σε μέγεθος καρυδιού, 10 λεπτά πριν την ολοκλήρωση του μαγειρέματος.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Δευτέρας 7 Ιουλίου 2025