Ο Γάλλος Claude Monet ήταν περίφημος ζωγράφος, ίσως ο καλύτερος ιμπρεσιονιστής όλων των εποχών. Είχαμε την εξαιρετική τύχη να προσκληθούμε στον παράδεισό του στην κατοικία του, με τους απίθανους κήπους στο Giverny, μόλις 64 χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι. Κατά την αναπαράσταση του pique nic, ενός από τους εμβληματικούς του πίνακες δοκιμάσαμε κάποιες από τις συνταγές τους, που συνήθως έδιναν το παρών στα τραπεζώματα με φίλους του. Άλλωστε ο Monet ήταν γνωστός ευζωιστής.
Ζητήσαμε από τον φίλο Βασίλη Μήλιο, executive chef Saint George Lycabettus να υλοποιήσει την συνταγή και σας την παρουσιάζουμε.
Μοσχαράκι του Claude Monet
Από τον περίφημο ζωγράφο Claude Monet, Γαλλία
Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό μοσχαράκι νουά, ολόκληρο
Ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασί κόκκινο
Νερό
Φύλλα μέντας
20 μεγάλες πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε φέτες οριζόντιες ή ολόκληρες
30 μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου, καθαρισμένα ολόκληρα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Κόκκους ροζ πιπεριού
Βρώσιμα άνθη
Τρόπος παρασκευής
Σε μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε σε ζεστό ελαιόλαδο ένα κιλό μοσχαράκι νουά ελευθέρας βοσκής.
Γυρίζουμε το κρέας με λαβίδα για να πάρει ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές.
Το σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Παράλληλα βράζουμε ένα 1 λίτρο νερό με 5-6 φύλλα μέντας, για να πάρει ωραίο άρωμα.
Ρίχνουμε το νερό στην κατσαρόλα μέχρι να καλυφθεί το κρέας και κάτι λιγότερο.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 ώρα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε τις ελιές και τα κρεμμυδάκια δίπλα από το κρέας.
Αλατίζουμε ελαφρά, αφού δοκιμάσουμε γιατί έχουμε και τις ελιές που είναι αλμυρές.
Ρίχνουμε και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σκεπάζουμε και πάλι την κατσαρόλα μας και αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά ακόμα.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα για τη σάλτσα.
Κόβουμε το κρέας σε φέτες και σερβίρουμε.