Μοσχαράκι σιγοβρασμένο με αρακά – Απίθανη γεύση

Μοσχαράκι σιγοβρασμένο με αρακά

Η φίλη μου, η Εύα είναι πολύ καλή μαγείρισσα ίσως γιατί η μαγειρική την ξεκουράζει και το χαίρεται …άρα το αποτέλεσμα είναι το καλύτερο.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η μαγειρική θέλει αγάπη, υπομονή … θέλει χρόνο. Η ζαχαροπλαστική είναι επίσης δυνατό της σημείο.  Πάντως κάθε φορά που βρίσκομαι στα Χανιά δεν παύει να με εκπλήσσει με τις μαγειρικές της δυνατότητες. Είναι ευφάνταστη και ξέρει να δένει αρμονικά τα αρωματικά με τα λαχανικά και το κρέας.

Το μοσχαράκι της πάντα είναι μελωμένο και νόστιμο ίσως έχει να κάνει και με την ποιότητα των υλικών αφού τα λαχανικά είναι από το γειτονικό τους μποστάνι αλλά και με την εξαιρετική τύχη να είναι ο κρεοπώλης, ένας από τους ασθενείς της … άρα την προσέχει ιδιαίτερα.

Το τραπέζι στρώνεται τελετουργικά και πραγματικά απολαμβάνω μαζί της κάθε στιγμή.

Ζήτησα την συνταγή από το μοσχαράκι της και την μοιράζομαι μαζί σας.

Μοσχαράκι σιγοβρασμένο με αρακά

Μοσχαράκι σιγοβρασμένο με αρακά  

Από την Εύα Αναγνωστοπούλου, γαστρεντερολόγο, Χανιά

Yλικά

1 κιλό μοσχαράκι από κυλότο κομμένο σε μερίδες

2 ξερά κρεμμύδια μέτρια, τριμμένα

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

1 ποτήρι κόκκινο κρασί, αγιωργήτικο ή ξινόμαυρο

5 ώριμες ντομάτες τριμμένες

1 κ.γ. πελτέ ντομάτας

5 καρότα κομμένα σε φέτες

1,5 κουταλάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο

 μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1 κ.σ. ρίγανη φρέσκη ή αποξηραμένη

5 ώριμες ντομάτες τριμμένες

1 κ.γ. πελτέ ντομάτας

 500 γρ. αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο

 αλάτι θαλασσινό

 Ελαιόλαδο εκλεκτό

 1 κ.γ. ζάχαρη

 φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μοσχαράκι σιγοβρασμένο με αρακά

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο για λίγο.

Προσθέτουμε το κρέας και το θωρακίζουμε σε δυνατή φωτιά γυρίζοντάς το με λαβίδα για να μην φύγουν τα υγρά του.

Μόλις ροδοκοκκινίσει από όλες τις πλευρές το «σβήνουμε» με το κρασί.

Αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τις ντομάτες, το πελτέ και τη ζάχαρη.

Μετά από λίγο ρίχνουμε 1 φλιτζάνι καυτό νερό, ανακατεύουμε ελαφρά  και σιγοβράζουμε για 90 λεπτά σε σκεπασμένη κατσαρόλα.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό. Μόλις το κρέας «μελώσει» προσθέτουμε τον αρακά, τον άνηθο, τα καρότα και ανακινούμε την κατσαρόλα.

Αφήνουμε να βράσει για 30-40 λεπτά.

Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε τον δυόσμο και την ρίγανη, το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ανακινούμε την κατσαρόλα και την κατεβάζουμε από την φωτιά.

Mικρά μυστικά

Αν θέλουμε προσθέτουμε και πατάτες και λίγο τζίντζερ τριμμένο του πάει πολύ.

Προηγούμενο άρθροΤα νεότερα δεδομένα στην καρδιολογία και οι επιτυχίες των Ελλήνων επιστημόνων στο Ευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο στο Παρίσι
Επόμενο άρθροΥγεία: Αύξηση των ποσοστών του πρώιμου καρκίνου του εντέρου παρατηρείται σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες