Μοσχαράκι κυδωνάτο της Σμύρνης – Νοσταλγία, άρωμα και γεύση

Μοσχαράκι κυδωνάτο της Σμύρνης - Νοσταλγία, άρωμα και γεύση
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τα κυδώνια είναι στα καλύτερά τους … έφθασε η εποχή που φτιάχνουμε γλυκό κυδώνι, κυδωνόπαστο αρωματικό με αμύγδαλο και βέβαια αυτό το υπέροχο μοσχαράκι με κυδώνια και κανέλα που η γεύση του είναι τόσο νοσταλγική…

Η Σμυρνη το Ελληνικό Προξενείο στην Παραλία

Το δοκίμασα στην Σμύρνη και ήταν υπέροχο εκεί βέβαια συνηθίζουν να βάζουν μαζί με τα κυδώνια δαμάσκηνα, βερίκοκα και ξηρούς καρπούς αλλά παραήταν γλυκό για τα γούστα μου…

Σπίτια κλειστά ελληνικά

Η θεία Σοφίκα έφτιαχνε το μοσχαράκι κυδωνάτο και κάποιες φορές το κοτόπουλο με τρόπο αριστουργηματικό. Η συνταγή της μητέρας της φερμένη από την Σμύρνη. Για τους ανθρώπους αυτούς η κουζίνα ήταν το δωμάτιο που όλη την οικογένεια ζούσε… και δεν υπήρχε άνθρωπος στο σπίτι οικογένεια ή φιλοξενούμενος που να μην περνούσε από εκεί…

Η Σμύρνη του σήμερα

Η όλη τελετουργία του φαγητού ήταν μοναδική… και στα μάτια μου φάνταζε παραμυθένια όπως επίσης μοναδική ήταν η ζεστασιά αυτών των ανθρώπων, των γεύσεων και των αρωμάτων με κάνει να νοσταλγώ τον καιρό εκείνο…

Στιγμές ανθρώπινες, στιγμές μοναδικές που πέρασαν ανεπιστρεπτί γιατί «έφυγαν» αυτοί οι άνθρωποι. Άλλαξε και ο τρόπος ζωής … όπως άλλαξαν και οι εποχές. Η επικοινωνία διαφορετική μέσω Facebook και Internet.

Μοσχαράκι κυδωνάτο της Σμύρνης

Από τη θεία Σοφίκα Ορφανουδάκη

Υλικά

1 κιλό μοσχαρίσια σπάλα σε μεγάλους κύβους

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

5-6 κυδώνια

60 ml κονιάκ

1 κλαράκι λεμονόχορτο ή λεμονοθύμαρο

1 κ.σ. μέλι

1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

1 ξύλο κανέλας Κεϋλάνης

1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, ψιλοκομμένη

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλη κατσαρόλα με ελάχιστο ελαιόλαδο σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν.

Προσθέτουμε το κρέας το σοτάρω και με τη λαβίδα το γυρίζουμε να σοταριστούν όλες οι πλευρές.

Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών καυτό και αφήνουμε στην κατσαρόλα να σιγοβράσει το κρέας σε μέτρια φωτιά και να μαλακώσει.

Προσθέτουμε την ντομάτα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κυδώνια σε 3 κομμάτια, τα περνάμε με μια λεμονόκουπα και τα βάζουμε σε νερό με χυμό λεμονιού να μην μαυρίσουν.

Σε άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε τις φέτες των κυδωνιών με ελαιόλαδο μέχρι να χρυσίσουν και σβήνουμε με το κονιάκ.

Προσθέτουμε τα σοταρισμένα κυδώνια στην κατσαρόλα με το κρέας και το ξύλο κανέλας και τα αφήνουμε να βράσουν για 8-10 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν.

Σε ένα ποτηράκι νερό διαλύουμε το μέλι και το προσθέτουμε στο φαγητό μαζί με την κανέλα και αλατοπιπερώνουμε.

Ανακινούμε την κατσαρόλα και σβήνουμε το μάτι της κουζίνας.  Αφήνω την κατσαρόλα πάνω στην εστία ώσπου να σερβίρουμε.