Μια γλύκα και νοστιμιά … ιδιαίτερα τώρα τις ημέρες νηστείας με τις παρακλήσεις στην Παναγιά. Γεύση απίθανη ευζωική για εκείνους που δεν θέλουν να στερηθούν το γλυκό και παράλληλα να μην φορτώσουν τον οργανισμό τους με ζάχαρη.
Άλλωστε η στέβια είναι ένα γλυκαντικό φυτικής προέλευση που προέρχεται από την εκχύλιση των φύλλων του φυτού, αφού η περιεκτικότητα είναι πάνω από 98%. Είναι η μοναδική γλυκαντική ύλη που έχει μηδενικές θερμίδες. Η εμφάνιση του τελικού προϊόντος προσομοιάζει με της ζάχαρης και δεν είναι υποκατάστατο.
Άλλωστε όλοι έχουμε πληροφορηθεί τις συστάσεις των ιατρών αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον περιορισμό της ζάχαρης. Είναι ένας έξυπνος τρόπος να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη χωρίς να χάσουμε κάτι από τη γλύκα της.
Η στέβια είναι πολύτιμη για όσους ακολουθούν ειδική διατροφή, ισορροπημένη αλλά και υγιεινή.
Οι διαβητικοί, προτιμούν τη στέβια, λόγω του πολύ χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη οπότε δεν ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Στη δημιουργία της πρώτης βιομηχανίας επεξεργασίας φύλλων στέβιας στα Βαλκάνια πρόκειται να προχωρήσει στο επόμενο διάστημα Στέβια καλλιεργείται και στη περιοχή της Φθιώτιδας, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Stevia Hellas. Διευθύνων σύμβουλος του Συνεταιρισμού Χρήστος Σταμάτης, υπερδραστήριος και αγαπητός φίλος έχει κατορθώσει να φθάσει τη στέβια ψηλά…
Τα σχέδια επέκτασης των καλλιεργήσιμων εκτάσεων αλλά και της εξαγωγικής δραστηριότητας σπουδαία. Όσον αφορά την προϊοντική γκάμα του Συνεταιρισμού, αυτή περιέχει όλη τη διαδρομή παραγωγής της στέβιας. Από βιολογικά φύλλα για τσάι, καθαρή στέβια για βιομηχανίες αλλά και κρυσταλλική για καταναλωτές.
Ο Συνεταιρισμός ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 2011, όταν στην Ευρώπη είχε μόλις επιτραπεί η κατανάλωση της στέβιας και μέχρι το 2020 προβλέπεται να αντικαταστήσει το 20% της ζάχαρης.
Ο Stevia Hellas Coop έχει κάνει άλματα από το 2011 και είναι ο μοναδικός παραγωγός στέβιας σε μεγάλη κλίμακα.
Στο μοναστήρι της Υπεραγίας Θεοτόκου Καλλίπετρας, που βρίσκεται πάνω στον Αλιάκμονα πολύ κοντά στη Βέροια, την ημέρα του Σωτήρος, μετά την λειτουργία σαν ευλογία δόθηκαν στους πιστούς, που ευλαβικά ήρθαν να ανάψουν ένα κεράκι, χαλβαδάκια πορτοκαλένια με στέβια, ώστε και οι άνθρωποι που υποφέρουν να μπορούν ελεύθερα να απολαύσουν αυτό το φίλεμα του αγαπημένου μας Γέροντα Παλαμά.
Μοναστηριακός Χαλβάς πορτοκαλένιος με στέβια
Από τον Γέροντα Πατέρα Παλαμά της Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου Καλλίπετρας, Βέροια
Υλικά
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χονδρό
4 φλιτζάνια νερό, εμφιαλωμένο
2 φλιτζάνια στέβια, σε σκόνη “La Mia Stevia”
1 ξύλο κανέλλας
2 φλούδες πορτοκαλιού, ακέρωτου
200 γρ. αμύγδαλα κοπανισμένα
1 ποτήρι του κρασιού χυμό λεμονιού
1 σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού (προαιρετικά)
Για το πασπάλισμα
Κανέλα
Ολόκληρα αμύγδαλα, ξασπρισμένα
Τρόπος Παρασκευής
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό με τη στέβια, την κανέλλα και τις φλούδες πορτοκαλιού να πάρουν βράση για 5 λεπτά.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδοι να «κάψει» και ρίχνουμε τα αμύγδαλα μέχρι να ροδίσουν.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να αποκτήσει χρυσαφί λαμπερό χρώμα.
Βγάζουμε από το σιρόπι το ξύλο κανέλλας και τις φλούδες πορτοκαλιού και το ρίχνουμε σιγά σιγά ανακατεύοντας το σιμιγδάλι. Με προσοχή γιατί το καυτό σιμιγδάλι πετάγεται και μπορεί να μας κάψει.
Όταν απορροφηθεί, το αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, αν θέλουμε το λικέρ και ανακατεύουμε ελαφρά.
Βάζουμε σε φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει.
Μπορούμε επίσης να το βάλουμε σε μεγάλο ταψί και να το κόψουμε σε κομμάτια. Πασπαλίζουμε με κανέλα και σε κάθε κομμάτι βάζουμε ένα ολόκληρο αμύγδαλο.
Μπορούμε να το κόψουμε με κουπάτ και να δώσουμε το σχήμα που θέλουμε και βάλουμε τον χαλβά σε χαρτάκι σαν ταρτάκι «μια μπουκιά» με ένα αμυγδαλάκι.