Το ταχίνι πρωταγωνιστεί στη μοναστηριακή διατροφή σε όλη την περίοδο των νηστειών. Είναι ένα φυτικό τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας και προσφέρει πολλά ευεργετήματα στον οργανισμό μας. Εχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη και λιπαρά οξέα. Πρόκειται για 100% αλεσμένο σουσάμι που παράγεται πολλές φορές από τους μοναχούς, χωρίς καμμία χημική επεξεργασία ή άλλα πρόσθετα.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στους σπόρους σουσαμιού, όπως η σησαμίνη και η σεσαμολίνη, συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών. Μας χαρίζει υγεία και ομορφιά. Προάγει την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και βοηθά άμεσα τον μεταβολισμό του λίπους στον οργανισμό μας.
Η υψηλή περιεκτικότητα του σουσαμιού σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, σε σησαμίνη και βιταμίνη Ε, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Η σύσταση του ταχινιού, λοιπόν, το καθιστά μία πολύ καλή επιλογή για ενδυνάμωση, μετά από την άσκηση, αφού εξυπηρετεί την ενίσχυση του μυϊκού και οστίτη ιστού.Το ταχίνι μας ηρεμεί και μας φτιάχνει τη διάθεση. Επιπλέον, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, μαγνήσιο, θειαμίνη και τρυπτοφάνη, το ταχίνι μπορεί να συμβάλει στην παραγωγή σεροτονίνης που οδηγεί στην ευκολότερη χαλάρωση και αρμονικό ύπνο. Το σουσάμι και το ταχίνι είναι τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6, ασβέστιο, μαγνήσιο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Ο συνδυασμός αυτός προσφέρει καλύτερη μυϊκή λειτουργία και χαλάρωση, μειώνοντας τους πόνους.
Ο πατέρας Δοσίθεο μας έφτιαξε αυτή την επική πίτα.
Η αρμονία των υλικών και των γεύσεων ήταν απόλυτη. Από τις ωραιότερες πίτες που έχω δοκιμάσει.
Μοναστηριακή Σπανακόπιτα με ταχίνι
Από τον πατέρα Δοσίθεο, Μονή Τατάρνας, Λίμνη Κρεμαστών
Yλικά
1 κιλό σπανάκι, ψιλοκομμένο και καλά στυμμένο
3 μέτρια πράσα (το λευκό μέρος), ψιλοκομμένο
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
500 γρ. φύλλο κρούστας για πίτα
200-250 γρ. καρυδόψιχα τριμμένη
3-4 κ.σ. ταχίνι, αραιωμένο σε χλιαρό νερό
2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
Τρόπος παρασκευής
Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας σε ένα μεγάλο μπολ το σπανάκι, τα πράσα, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το μαϊντανό και λίγη καρυδόψιχα.
«Λαδώνουμε» το ταψί με ταχίνι πασπαλίζοντας με λίγο σιμιγδάλι.
Το υπόλοιπο σιμιγδάλι το προσθέτουμε στη γέμιση, για να απορροφήσει τα υγρά.
Τα υπόλοιπα φύλλα τα «λαδώνουμε» με πινέλο που έχουμε βουτήξει στο ταχίνι και σκορπάμε και λίγη καρυδόψιχα.
Στρώνουμε 3 φύλλα στο ταψί και προσθέτουμε το 1/3 της γέμισης, που την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Αλείφουμε με ταχίνι ένα φύλλο που το κατσαρώνουμε και πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα.
Ρίχνουμε το 1/3 της γέμισης και αφού την απλώσουμε σε όλη την επιφάνεια ξαναβάζουμε ένα κατσαρό φύλλο. Το αλείφουμε με ταχίνι και πασπαλίζουμε με το καρύδι. Προσθέτουμε και την υπόλοιπη γέμιση και αφού την στρώσουμε απλώνουμε τα δύο τελευταία φύλλα.
Τα ραντίζουμε με λίγο νερό και τα αλείφουμε με περισσότερο ταχίνι για να μην αρπάξουν.
Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι και ψήνουμε στους 200οC για 1 ώρα.
Bγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει η πίτα μας χωρίς να την σκεπάσουμε για να διατηρηθεί το φύλλο τραγανό.
Μικρά μυστικά
Για να γίνει ακόμα πιο νόστιμη η πίτα μας μπορούμε να βάλουμε λιγότερο σπανάκι και να προσθέσουμε σέσκουλα, λάπαθα, καυκαλήθρες και χόρτα κατάλληλα για πίτες