Μοναστηριακές αγκινάρες με το ρύζι – Πολύ θρεπτικές και νόστιμες…

Μοναστηριακές αγκινάρες με το ρύζι - Πολύ θρεπτικές και νόστιμες…
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Οι αγκινάρες είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας και έτσι όποτε μπορούμε καλό θα ήταν να την εντάσσαμε στο διαιτολόγιό μας.

Τελευταίες έρευνες λένε ότι πρόκειται για φάρμακο αφού δρα θεραπευτικά στο συκώτι. Οι αγκινάρες περιέχουν  Βιταμίνη Β, C, K και φυλλικό οξύ. Αποτελούν πλούσια πηγή μαγνησίου, χαλκού, μαγγανίου, φωσφόρου και καλίου. Επίσης έχουν σίδηρο, ασβέστιο, νάτριο, ψευδάργυρο και οι αγκινάρες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Η περίφημη μονή Αιμυαλών στο φαράγγι του Λούσιου ποταμού, κοντά στη Δημητσάνα

Έρευνα Αμερικανικών Πανεπιστημίου διαπίστωσε ότι οι αγκινάρες έχουν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό. Θεωρείται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Ο καλύτερος συνδυασμός για να τρώμε τις αγκινάρες είναι με καρότο, με όσπρια και με ρύζι.

Η περίφημη μονή Αιμυαλών στο φαράγγι του Λούσιου ποταμού, κοντά στη Δημητσάνα

Πρώτη φορά αγκινάρες με ρύζι δοκίμασα στο Λούσιο, στην περίφημη μονή Αιμυαλών και πολύ μου άρεσαν. Δίπλα είχαν σαλάτα με κόκκινες πιπεριές και μαρουλοσαλάτα από το μποστανάκι τους. Μια πανδαισία… γεύσεων και χρωμάτων. Οι ελίτσες δεν έλειπαν και το ψωμάκι μαύρο από το δικό τους.

Η συνταγή από τους πατέρες της μονής Αιμυαλών.

Μοναστηριακές αγκινάρες με το ρύζι

Από την Μονή Αιμυαλών, Φαράγγι Λούσιου

 Υλικά

15 αγκινάρες φρέσκες ή κατεψυγμένες

 170 ml ελαιόλαδο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 ματσάκι άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο

650 γρ. ρύζι καρολίνα ή μακρύκοκκο

3 λεμόνια το χυμό

Ξύσμα από 2 λεμόνια ακέρωτα

1 ποτήρι κρασί λευκό μοσχοφίλερο ή μαλαγουζιά

1700 ml νερό

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής   

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες αφαιρώντας τα εξωτερικά φύλλα και κρατάμε το κοτσάνι περίπου 10 εκατοστά και το καθαρίζουμε εξωτερικά κρατάμε μόνο την καρδιά που είναι τρυφερή.

Τρίβουμε τις αγκινάρες με λεμόνι και τις ρίχνουμε σε μια λεκάνη με νερό και λεμόνι για να μην μαυρίσουν.

Τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε σε κομμάτια στο μέγεθος που θέλουμε.

Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα μέχρι να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε και τις αγκινάρες και αφού πάρουν χρώμα τις σβήνουμε με κρασί ή ούζο.

Αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτουμε ενάμισυ φλιτζάνι ζεστό νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά αφήνοντας να σιγοβράσουν για 10 λεπτά.

Ανεβάζουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το ρύζι υπολογίζοντας τα υγρά ένα ρύζι 3 νερό.

Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τον άνηθο και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα μέχρι να πιεί το νερό του και να χυλώσει το ρύζι για 15 λεπτά. Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε και λίγο αλάτι αφού δοκιμάσουμε.

Κατά διαστήματα ανακινούμε την κατσαρόλα μόλις δούμε ότι το ρύζι είναι προς το τέλος βγάζουμε το καπάκι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με υγρή πετσέτα.

Έτσι το ρύζι μας θα χυλώσει.

Αν δεν νηστεύουμε μπορούμε να ρίξουμε κεφαλογραβιέρα τριμμένη.

Αλλιώς σερβίρουμε σε πιάτο πασπαλίζοντας με πιπέρι φρέσκο.