Τα μήλα προσφέρονται κάθε εποχή του χρόνου είναι τραγανά πλημμυρισμένα βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
Η μηλόπιτα είναι ένα γλυκό πάντα ευπρόσδεκτο με μπόλικο καρύδι και κανέλα.
Πρόσφατα δοκίμασα την καλύτερη στη Μακρυνίτσα, ατενίζοντας τον Βόλο και τον Παγασητικό. Όνειρο …
Μηλόπιτα του Πηλίου
Από τον Αλέξανδρο Μπαϊράμης, café «Σύναξις των Θεών» Μακρυνίτσα Πηλίου
Υλικά για ταψί διαμέτρου 30εκ
Για τη βάση
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
5 γρ. baking powder
4 μέτρια αυγά
200 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
3 γρ. βανιλίνη ή 2 στικς
Για τα μήλα
3 – 4 μήλα, καθαρισμένα και κομμένα φέτες
150 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
150 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
10 γρ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
80 γρ. καρυδόψυχα, χοντροσπασμένη
Τρόπος παρασκευής
Σε καθαρό και στεγνό κάδο του μίξερ χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα τη ζάχαρη και τα αυγά μέχρι να «αφρατέψουν», προς το τέλος προσθέτουμε και τη βανίλια.
Σε μπολ ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το μείγμα αλεύρου στον κάδο του μίξερ με τα αυγά, αργά αργά.
Ανακατεύουμε σε σιγανή ταχύτητα με τον γάντζο μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Στο ταψί ρίχνουμε το βούτυρο και αραδιάζουμε τα μήλα έτσι ώστε να μην αφήνουμε κενά.
Πασπαλίζουμε με τη κανέλα και ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια τα καρύδια.
Σε ένα τηγάνι λιώνουμε τη λευκή κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να γίνει μια ελαφριά καραμέλα και περιλούζουμε τα μήλα.
Προσθέτουμε το μείγμα της ζύμης και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια με τη βοήθεια της μαρίζ.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC, στις αντιστάσεις για 20 λεπτά και μετά κατεβάζουμε στο 180ο C και ψήνουμε για 25 λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Δοκιμάζουμε και με ένα κοφτερό μαχαίρι αν έχει ψηθεί μέχρι μέσα.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και κόβουμε σε κομμάτια.