Το νόστιμο γλυκάκι μου φέρνει στο νου μου νοσταλγικές αναμνήσεις από το Πήλιο. Εκεί στη Ζαγορά τα μήλα και τα φιρίκια που είναι ΠΟΠ είναι στα καλύτερά τους γιατί τώρα γίνεται η συγκομιδή. Το άρωμα ξεχωριστό, η γεύση απίθανη και γίνεται εύκολα.
Ας μην ξεχνάμε ότι τα μήλα κάθε είδους είναι βόμβες βιταμινών και αντιοξειδωτικών.
Με το γλυκάκι που ετοιμάζουμε αιχμαλωτίζουμε στο βάζο τα αρώματα του φθινοπώρου, για να διανθίζουμε τις ημέρες του χειμώνα. Το γλυκό φιρίκι συνοδεύει αρμονικά τον καφέ ή το τσάι, το γιαούρτι, την κρέμα ή το ραβανί.
Το καλύτερο το δοκίμασα στα Βαρδούσια «διά χειρός» Μαρίνας και μοιράζομαι τη συνταγή μαζί σας.
Μήλο φιρίκι γλυκό του κουταλιού
Από τη Μαρίνα Κουτσοπούλου cheffe Αμαδρυάδες, Διχώρι Φωκίδας
Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό φιρίκια
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
2 ποτήρια νερό
1 φύλλο αρμπαρόριζα
5 γαρύφαλλα ολόκληρα
4 βανίλιες
150 γρ. καρύδια ολόκληρα, καθαρισμένα
Χυμός από 2 λεμόνια (σε δύο δόσεις).
Τρόπος παρασκευής
Ξεφλουδίζουμε προσεκτικά τα φιρίκια και αφαιρούμε με το ειδικό εργαλείο το κοτσάνι και τα κουκούτσια.
Βάζουμε τα μήλα σε λεκάνη με νερό και ρίχνουμε τον χυμό του ενός λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε προσεκτικά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα φιρίκια και ανάβουμε το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία.
Όταν αρχίσουν να βράζουν, προσθέτουμε το γαρίφαλο, την αρμπαρόριζα και τις βανίλιες.
Όσο τα φιρίκια βράζουν, ξαφρίζουμε το σιρόπι με τρυπητή κουτάλα, μέχρι να σταματήσει να αφρίζει.
Λίγα λεπτά προτού ετοιμαστεί το γλυκό μας, στύβουμε το δεύτερο λεμόνι και προσθέτουμε το χυμό του στην κατσαρόλα.
Αφαιρούμε την αρμπαρόριζα από την κατσαρόλα, γεμίζουμε κάθε φιρίκι με καρύδι και σερβίρουμε.