Σήμερα ετοιμάζουμε φανουρόπιτα για να ευχαριστήσουμε τον Άγιο Φανούριο, που μας παρουσίασε αυτό που ψάχναμε ή ακόμα για να τον παρακαλέσουμε να μας βρει αυτό που ψάχνουμε.
Όπως και αν έχει το πράγμα η φανουρόπιτα είναι ένα κέικ θα λέγαμε πολύ νόστιμο, νηστίσιμο και αξίζει να το κάνουμε.
Χρειάζονται ακριβώς 5 λεπτά να φτιάξουμε τη ζύμη πανεύκολα και 1 ώρα να ψηθεί στο φούρνο. Χρησιμοποιούμε 9 υλικά. Η φίλη μας Αλεξάνδρα μας χάρισε τη συνταγή και αφού έψησε τη φανουρόπιτα στο φούρνο έκανε σχέδια στην επιφάνεια χρησιμοποιώντας το αγαπημένο της σεμεδάκι.
Φανουρόπιτα στα γρήγορα
Από την Αλεξάνδρα Αγγελοπούλου – Σουλαδάκη
Υλικά
340 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
Μισό κουταλάκι σόδα μαγειρική
340 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική ή καστανή
260 ml ηλιέλαιο
510 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. κανέλα Κευλάνης, σε σκόνη
120 γρ. καρύδια, σπασμένα
Για το πασπάλισμα
Ζάχαρη άχνη
Τρόπος παρασκευής
Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού τη μαγειρική σόδα και χτυπάμε καλά με το σύρμα.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο και χτυπάμε καλά.
Ρίχνουμε βροχηδόν το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και χτυπάμε δυνατά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτουμε και τα καρύδια και ανακατεύουμε και πάλι.
Σε λαδωμένο ταψί ρίχνουμε τη ζύμη και στρώνουμε την επιφάνεια με την μαρίζ.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα για 1 ώρα.
Βγάζουμε την φανουρόπιτα από το φούρνο και αφήνουμε αρκετά να κρυώσει.
Αποκολλάμε τις πλευρές και αναποδογυρίζουμε το ταψί σε μεγάλη πιατέλα.
Στρώνουμε στην επιφάνεια το αγαπημένο μας στρογγυλό σεμεδάκι και πασπαλίζουμε καλά με άχνη ζάχαρη.
Βγάζουμε το σεμεδάκι και η φανουρόπιτα έργο τέχνης έτοιμη για την εκκλησία….