Παραδοσιακή και πολύ επιτυχημένη συνταγή αυτή της Έφης από το Αίγιο. Μελομακάρονα τραγανά και νόστιμα όπως απαιτούν τα Χριστούγεννα. Το σίγουρο είναι ότι θα υιοθετήσετε αυτή τη συνταγή.
Όσο πιο πολλά καρύδια χρησιμοποιήσετε για το πασπάλισμα, τόσο πιο νόστιμα θα γίνουν. Σερβίρετε τα μελομακάρονα σκεπασμένα σε πιατέλα.
Μελομακάρονα Super
Από την Έφη Αποστολοπούλου «Στην κουζίνα», Αίγιο
Υλικά για 50-70 μελομακάρονα
1200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
750 ml ελαιόλαδο
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
120 ml χυμό πορτοκάλι
120 ml brandy
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο
½ κ.σ. γαρίφαλο
½ κ.σ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
2 κ.γ. baking powder
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
1 πρέζα αλάτι θαλασσινό
Για το σιρόπι
720 ml νερό
600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
500 γρ. μέλι θυμαρίσιο ή ανθέων
2 ξύλα κανέλας Κεϋλάνης
Για το πασπάλισμα
250 γρ. καρύδια τριμμένα
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τη σόδα, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι, την κανέλα και το γαρίφαλο και τα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ λίγο – λίγο το αλεύρι και χτυπάμε ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθεί, για να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα και στην επιφάνεια τα τρυπάμε με ένα πιρούνι.
Βάζουμε τα μελομακάρονα σε λαμαρίνα, με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C στον αέρα, για 25 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.
Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, όλα τα υλικά εκτός από το μέλι και βράζουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε το μέλι και χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε για 1 λεπτό με ξύλινη κουτάλα. Το σιρόπι είναι έτοιμο.
Βγάζουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο και όταν είναι ακόμα χλιαρά τα σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι.
Τα αραδιάζουμε σε πιατέλα σε στρώσεις και σε κάθε στρώση πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια.