Μελιτζάνες σκορδοστούμπι

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Γνήσιο καλοκαιρινό πιάτο της Ζακύνθου με πολύ χρώμα και χαρακτηριστική γεύση που δίνει το ντόπιο τυράκι του νησιού το λαδοτύρι.

Η συνταγή δική σας.

Η συνταγή είναι από την γνωστή μαγείρισα Μαρία Φιορεντίνου

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κιλό μελιτζάνες τηγανισμένες σε φέτες
  • 1 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 6 σκελίδες σκόρδο κοπανισμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη
  • λίγο ξύδι από κρασί
  • ελάχιστη ζάχαρη
  • ένα τέταρτο του κιλού λαδοτύρι Ζακύνθου

Τρόπος παρασκευής

Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε καυτό ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά και τις γυρίζουμε για να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές . Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξει το πολύ λάδι ή τις απλώνουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεστάνει και κατόπιν το σκόρδο να σοταριστεί μέχρι να πάρει το λάδι το άρωμα του σκόρδου.

Προσθέτουμε τις  ντομάτες μας, το αλάτι, το πιπέρι, την ζάχαρη μέχρι αφήνουμε να πάρουν μια βράση ακόμα μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και στο τέλος πασπαλίζουμε με την ρίγανη.

Σβήνουμε με το ξύδι και ρίχνουμε το τριμμένο λαδοτύρι.

Προσθέτουμε τις μελιτζάνες μας στο τηγάνι και τις αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

Κουνάμε το τηγάνι για να μην κολλήσουν και να λουστούν οι μελιτζάνες στην σάλτσα.

Τις σερβίρουμε στην πιατέλα και απολαμβάνουμε.