Μελιτζάνες φούρνου Ναπολιτάνικες – Ένα αυθεντικό πιάτο με περγαμηνές

Οι Ναπολιτάνες μαγείρισσες φημίζονται για την μαγειρική τους. Κορυφαία πιάτα δημιουργούν με τις ντομάτες τους, που είναι ονομαστές και με τις μελιτζάνες που καλλιεργούνται στην περιοχή.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Γεύσεις όπως η μακαρονάδα ναπολιταίν ή η πίτσα είναι νόστιμες, εύκολες και ανήκουν στην κουζίνα povera, την κουζίνα του φτωχού, την απλή κουζίνα φτιαγμένη με φθηνά τοπικά υλικά.

Η κορωνίδα του συνδυασμού των δύο υλικών της μελιτζάνας, της ντομάτας και διάφορων τυριών είναι οι φουρνιστές μελιτζάνες που αρέσουν σε όλους.

Η συνταγή από τη Νάπολη και η Μαρίνα μου την έφτιαξε ακόμα καλύτερα.

Μελιτζάνες φούρνου Ναπολιτάνικες

Από τη Μαρίνα Κουτσοπούλου, «Το μαγαζί του χωριού» Διχώρι

Υλικά

1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε λεπτές φέτες

 5 κ.σ ελαιόλαδο

400 γρ. γραβιέρα και κεφαλοτύρι ή μοτσαρέλα

150 γρ. φέτες έμμενταλ ή γραβιέρα

10 φέτες μπέικον καπνιστό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

 Για τη σάλτσα ντομάτας

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 ξερό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

600 γρ. ντοματάκια κονκασέ ή 3 ώριμες ντομάτες τριμμένες

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

Για το φινίρισμα

5-7 φέτες ντομάτας, ψιλοκομμένες

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα ταψί απλώνουμε τις μελιτζάνες σε στρώσεις και τις πασπαλίζουμε με αλάτι και από τις δύο πλευρές. Καλύπτουμε κάθε στρώση με απορροφητικό χαρτί και από πάνω βάζουμε ένα βάρος αφήνοντάς το για 30 λεπτά μέχρι οι μελιτζάνες να βγάλουν τα υγρά τους.

Παράλληλα φτιάχνουμε τη σάλτσα ντομάτας.

Σε κατσαρόλα φαρδιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά μέχρι να «γυαλίσει», χωρίς να καεί και το σκόρδο. Προσθέτουμε τις ντομάτες μαζί με τον πολτό, τη ζάχαρη, το καγιέν και το ζωμό λαχανικών και ρίχνουμε προς το τέλος αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 25 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σε αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε ζεστάνει τηγανίζουμε τις μελιτζάνες που έχουμε κάνει επάλειψη με ελαιόλαδο. Τις γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Σε πιατέλα απλώνουμε απορροφητικό χαρτί για να κρατήσει το ελαιόλαδο από τις μελιτζάνες.

Στο ταψί ρίχνουμε 2 κουταλιές  από τη σάλτσα ντομάτας και καλύπτουμε με ένα στρώμα με μελιτζάνες και πασπαλίζουμε ελαφρά την επιφάνεια με 4 κουτάλια σάλτσα ντομάτας.

Πασπαλίζουμε με την κεφαλογραβιέρα και βάζουμε άλλη στρώση με μελιτζάνες επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία.

Ανάμεσα στις στρώσεις βάζουμε καπνιστό μπέικον για να δώσει και μια ιδιαίτερη πινελιά.

Η επιφάνεια καλύπτεται με φέτες από τυρί γραβιέρα, ή έμμενταλ ή ακόμα και γκούντα.

Από πάνω βάζουμε λεπτές φέτες ντομάτας και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 40 λεπτά. Οι μελιτζάνες είναι έτοιμες μόλις έχουν ένα ωραίο χρώμα.

Αφήνουμε για 5 λεπτά και κόβουμε σε κομμάτια για να σερβίρουμε.

Μια πλούσια σαλάτα πάει θαύμα.