Μελιτζάνες φουρνιστές με τυρί φέτα – Γεύση βουνίσια μεστή …

Η Παύλιανη είναι από το όμορφα βουνίσια χωριά της Οίτης. Οι κάτοικοι έχουν φροντίσει πολύ το περιβάλλον τους και έχουν δημιουργήσει γλυπτά από ξύλο, παιδικές χαρές και μια ονειρική παραποτάμια διαδρομή.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το χωριό είναι πνιγμένο στα έλατα, τα πεύκα και τα λουλούδια. Αρώματα και χρώματα μοναδικά και θέα μέχρι τη θάλασσα.  Στο κέντρο του χωριού έχουν ο γυναικείος συνεταιρισμός «Ξύλο και Παράδοση» έχει δημιουργήσει εστιατόριο μεζεδοπωλείο με παροδοσιακές γεύσεις.

 Οι μελιτζάνες είναι από τα μποστάνια τους όπως και οι ντομάτες και η φέτα είναι ολόπαχη με γεύση ξεχωριστή. Από την Παύλιανη μπορείτε να ανεβείτε στον Εθνικό Δρυμό της Οίτης που η ομορφιά του είναι μοναδική καθόλου τυχαίο που και ο Ηρακλής της μυθολογίας το είχε επιλέξει σαν τόπο του.

Μελιτζάνες φουρνιστές με τυρί φέτα

Από την Πόπη Νομικού, Εστιατόριο Ξύλο και Παράδοση, Παύλιανη

Υλικά

6 μελιτζάνες φλάσκες,

1 κιλό ώριμες ντομάτες

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια

Μισό ματσάκι μαϊντανό φρέσκο, ψιλοκομμένο

1 πιπεριά καυτερή, ψιλοκομμένη

500 γρ. τυρί φέτα ΠΟΠ

1 ποτήρι ελαιόλαδο εκλεκτό

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε στη μέση, τις βάζουμε σε αλατόνερο και τις αφήνουμε 1 ώρα.

Τις σουρώνουμε και τις ξεπλένουμε. Τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.

Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί αρκετά σοτάρουμε ελαφρά τις μελιτζάνες.

Τις βάζουμε με τη φλούδα προς τα κάτω, σε ταψί. Τρίβουμε τις ντομάτες και το κρεμμύδι.

Σε τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι να τσιγαριστεί και μόλις μαραθεί προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το αλάτι, τα πιπέρια και την πιπερίτσα και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να γίνει μια σάλτσα συμπυκνωμένη.

Χαράζουμε ελαφρά τις μελιτζάνες και βάζουμε μπαστουνάκια φέτας κάνοντας 2-3 χαρακιές σε κάθε μελιτζάνα.

Περιλούζουμε με τη σάλτσα και ρίχνουμε και τον μαϊντανό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 45 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε λίγο να πάρουν τη θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.