Με άτοκες δόσεις στην εφορία – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Στην εφορία, μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ανάλογα με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ανεστάλησαν οι πληρωμές των φόρων ή κατέστησαν ληξιπρόθεσμες σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες δόσεις, στην νέα πάγια ρύθμιση των 24άρων ή 48 δόσεων ενώ μπορούν να αναβιώσουν παλαιότερες ρυθμίσεις των 100 ή των 120 δόσεων στην περίπτωση που χάθηκαν καθώς δεν πληρώθηκαν δύο δόσεις την περίοδο της πανδημίας.

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Αναλυτικότερα:

*Όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό μπορούν να ρυθμίσουν σε 12 άτοκες ή σε 24  έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% για να αποπληρώσουν οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, με πρώτη δόση στο τέλος Μαΐου του 2021.

*Οσοι φορολογούμενοι που είτε έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία είτε όχι και οι οποίοι είχαν ενήμερη πάγια ρύθμιση την 1η Νοεμβρίου του 2019 και την έχασαν οποτεδήποτε στη συνέχεια, έχουν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις οφειλές αυτές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

*Για όσους πληττόμενους φορολογούμενους έχουν ρυθμίσει οφειλές σε 100 ή 120 δόσεις και δεν πλήρωσαν δύο συνεχόμενες δόσεις το διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, μένουν στη ρύθμιση πληρώνοντας τη πρώτη δόση στο τέλος Οκτωβρίου  ενώ οι δόσεις που δεν πληρώθηκαν θα προστεθούν ως υπεράριθμες μετά την τελευταία δόση.

*Επίσης, φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία, είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους σε 100 ή 120 δόσεις, οι οποίοι δεν κατέβαλαν τις δόσεις της ρύθμισης από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2020, αναστέλλονται οι πληρωμές έως τις 30 Απριλίου 2021 και οι  παραπάνω δόσεις θα προστεθούν, από τον Μάιο του 2021 και μετά, στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε «κόκκινες» περιοχές στις οποίες έχουν επιβληθεί μίνι lockdown δίδεται η δυνατότητα αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου του εν λόγω μήνα μέχρι τις 30 Απριλίου2021. η εν λόγω οφειλή μπορεί να αποπληρωθεί σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 με επιτόκιο 2,5%.

Προηγούμενο άρθροΤο 2021 η Ελλάδα αποκτά τα πρώτα έξι ετοιμοπόλεμα γαλλικά αεροσκάφη Rafale
Επόμενο άρθροΠΟΞ: Αποφασίστε επιτέλους τι θέλετε με τα ξενοδοχεία! – Γράφει ο Χρήστος Παγώνης
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ