Μαυρομάτικα Φασόλια Σαλάτα – Νοστιμιά και απόλαυση

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μια σαλάτα χορταστική που ξεχειλίζει από θρεπτικά στοιχεία. παρέχει την ποσότητα πρωτείνης μισής μπριζόλας. Τ

α μαυρομάτικα λόγω της Βιταμίνης Β1 βοηθούν στη διατήρηση της καλής μνήμης, του μεταβολισμού, συμβάλλουν στη καλή φυσική κατάσταση και είναι άριστη πηγή σιδήρου.

Μαυρομάτικα Φασόλια Σαλάτα 1

Μαυρομάτικα Φασόλια Σαλάτα

από τη Νανά Γκαμπούρα, executive chef του βραβευμένου εστιατορίου «Η κουζίνα της Μαμάς Άννας» Σέρβια Κοζάνης

Υλικά για 4 άτομα

200 γρ Δικότυλον Φασόλια Μαυρομάτικα Φενεού

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1μικρό πράσο ψιλοκομμένο

2 κ.σ  ρίγανη

2 κ.σ μαντζουράνα

½  φλιτζάνι ελαιόλαδο

3-4 κ.σ. χυμό λεμόνι

3 ντομάτες ψιλοκομμένες  ή 10 ντοματάκια κομμένα στη μέση

Ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι

1 πρέζα κουρκουμά

Αλάτι θαλασσινό

Ένα αστεροειδή γλυκάνισο

½ φλιτζάνι ψιλοκομμένες ελιές πράσινες και μαύρες

Μαυρομάτικα Φασόλια Σαλάτα 2

Τρόπος παρασκευής 

Σε κατσαρόλα με κρύο νερό βράζουμε τα φασόλια για 5 λεπτά.

Τα σουρώνουμε και πετάμε το νερό.

Βάζουμε καθαρό νερό στη κατσαρόλα και βράζουμε τα μαυρομάτικα με αλάτι και τον αστεροειδή γλυκάνισο για 20 λεπτά ακόμα.

Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Βάζουμε τα μαυρομάτικα σε σαλατιέρα και προσθέτουμε το πράσο, το κρεμμύδι, τις ελιές, τις ντομάτες, τη μαντζουράνα  και ανακατεύουμε με το χέρι μας.

Χτυπάμε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ρίγανη, το αλάτι, τον κουρκουμά πολύ καλά μέχρι να αποκτήσουν την υφή κρέμας.

Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σάλτσα ελαιολάδου και ανακατεύουμε καλά για να μαριναριστούν όλα τα υλικά.

Μαυρομάτικα Φασόλια Σαλάτα 3

Μικρά μυστικά

Στη σαλάτα μπορούμε να προσθέσουμε αυγό βραστό, κριτσινάκια αλλά και τόνο.

Μπορούμε ακόμα να την πασπαλίσουμε με μαϊντανό και να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα αρωματικά εποχής.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2025
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τρίτης 18 Νοεμβρίου 2025