Πανεύκολη μαρμελάδα που φτιάχνω σε ποσότητες…γιατί αιχμαλωτίζω στις γυάλες μου όλα τα αρώματα του καλοκαιριού. Τα σύκα, μου τα “φίλεψε” γνωστός καλλιεργητής από την Βραυρώνα, και είναι ονομαστά για την νοστιμιά τους. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε και λευκά σύκα.
Τα καθαρίζω εύκολα και γρήγορα, βράζω τα σύκα λουσμένα στους αγαπημένους μου χυμούς και την κάνω όσο θέλω ξινούτσικη, αφού η γλυκερή γεύση του σύκου δεν είναι του γούστου μου.
Πάνω σε φρυγανισμένο ψωμάκι είναι θαύμα, την χρησιμοποιώ όμως στις τάρτες, στα cheesecake αλλά και μια κουταλιά πάνω στο γιαούρτι είναι μούρλια.
Η γιαγιά μου δοκίμαζε αν ήταν έτοιμη με τρόπο ιδιαίτερο που σας τον περιγράφω στον τρόπο παρασκευής.
Αν θέλετε επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χυμό μανταρινιού ή γκρέιπ φρούτ αυξομειώνοντας τις δόσεις. Καλή επιτυχία.
Μαρμελάδα σύκου με εσπεριδοειδή και αστεροειδή γλυκάνισο
Υλικά
1 κιλό σύκα καθαρισμένα
950 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
280 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
150 ml φρέσκο χυμό λεμονιού
5 αστεροειδείς γλυκάνησους
2 ξυλάκια κανέλας
Τρόπος παρασκευής
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη μαζί με τον χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού και αρχίζουμε να βράζουμε σε δυνατή φωτιά.
Μόλις πάρει την πρώτη βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα σύκα, την κανέλα και τον αστεροειδή γλυκάνισο.
Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά ανακατεύοντας ελαφρά κατά διαστήματα μέχρι να «δέσει» η μαρμελάδα.
Τα σύκα αρχίζουν να διαλύονται και η μαρμελάδα «δένει».
Για να δούμε αν η μαρμελάδα μας έδεσε αδειάζουμε μια κουταλιά σε πιατάκι και μόλις κρυώσει λίγο «ανοίγουμε ένα δρομάκι με το δάκτυλό μας, αν μείνει ανοικτό η μαρμελάδα έχει δέσει» … μου έλεγε η γιαγιά μου και το ακολουθώ κατά γράμμα.
Αν δούμε ότι η μαρμελάδα δεν έχει δέσει συνεχίζουμε λίγο ακόμα το βράσιμο.
Αποστειρώνουμε τα βάζα στον φούρνο στους 150ο C για 50 λεπτά.
Γεμίζουμε ξέχειλα τα βάζα μας και κλείνουμε καλά.
Αναποδογυρίζουμε για μια νύκτα και το πρωί τα βάζουμε στο ντουλάπι σε μέρος δροσερό.
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα και τα τοποθετούμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.