Μαρμελάδα λεμονιού χάρμα – H μυστική συνταγή …150 ετών

Μαρμελάδα λεμονιού

Aν βρεθείτε στην Κάρυστο είναι must η επίσκεψη στο ιστορικό Κτήμα Μοντοφώλι, που είναι καταγεγραμμένος αρχαιολογικός χώρος.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Εντυπωσιακή η σκάλα με τα 157 πέτρινα σκαλοπάτια υπολείμματα παλαιών κτισμάτων. Ο πιστοποιημένος αμπελώνας, 16 στρεμμάτων είναι βιολογικής καλλιέργειας και το περίφημο γλυκό κρασί «Κτήμα Μοντοφώλι», παράγεται όπως ακριβώς γινόταν στην αρχαιότητα. Οι ποικιλίες είναι νησιώτικες κόκκινο Λιάτικο από την Κρήτη, λευκή ποικιλία Αθήρι από την Ρόδο και Ασύρτικο και Αηδάνι από την Σαντορίνη.

Το μικροκλίμα της Καρύστου με τους δυνατούς Αυγουστιάτικους ανέμους που αποφυλλώνουν τα αμπέλια και έτσι τα σταφύλια εκτίθενται στον ήλιο με αποτέλεσμα το σταφύλι να «λιάζεται» πάνω στο αμπέλι και έτσι να δίνει ιδιαίτερο χρώμα και άρωμα στο κρασί.

Το ιστορικό Κτήμα Μοντοφώλι

Ο κήπος εσπεριδοειδών του κτήματος «χαρίζει» τα περίφημα λεμόνι και τα πορτοκάλια που μετουσιώνονται σε αριστουργηματικές μαρμελάδες από τους ιδιοκτήτες του κτήματος.

Η συνταγή μυστικό επτασφράγιστο που η αγαπημένη μου φίλη Δανάη Καρακώστα, μοιράζεται μαζί μας.

Κάθε φορά που πηγαίνω στο Κτήμα μαζί με το ονειρικό κρασί τους δοκιμάζω και την σοκολάτα και οπωσδήποτε μαρμελάδα λεμόνι ή πορτοκάλι.

Μαρμελάδα λεμονιού χάρμα

Από την Δανάη Καρακώστα, Κτήμα Μοντοφώλι, Κάρυστος

 Υλικά

1 κιλό λεμόνια, μαζί με τις φλούδες

1.200 γρ. ζάχαρη καστανή

1 λίτρο νερό

χυμό από 1 πορτοκάλι

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε τα λεμόνια και ξεχωρίζουμε τις φλούδες

Κόβουμε τις φλούδες σε κομμάτια.

Για να τις ξεπικρίσουμε, τις βράζουμε σε νερό για 10 λεπτά, σουρώνουμε και επαναλαμβάνουμε άλλες 2 φορές.

Ψιλοκόβουμε τις φλούδες και τις βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα λεμόνια και προσθέτουμε την ζάχαρη και το νερό.

 Βράζουμε σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να μην μας κολλήσει.

Λίγο πριν αρχίσει να «δένει» πολτοποιούμε με ράβδο μπλέντερ.

Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να «δέσει» η μαρμελάδα.

Λίγα λεπτά πριν την βγάλουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού.

Αφήνουμε την μαρμελάδα να κρυώσει καλά και την ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Βάζουμε την κρύα πια μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βαζάκια και διατηρούμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Προηγούμενο άρθροΑυτό το χειμώνα να καταπολεμήστε το κρυολόγημα με απλούς – παραδοσιακούς τρόπους.
Επόμενο άρθροΑλεξάνδρεια: Συμμετοχή στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Αθήνα την Κυριακή 20 Ιανουαρίου