Η μανιταρόσουπα που δοκίμασα με τη φίλη μου στην Ελβετία την τελευταία φορά που πήγα με «συνεπήρε» … μου φάνηκε τόσο νόστιμη. Είμαστε και κουρασμένες, πεινούσαμε κιόλας αλλά νομίζω ότι το γάλα και το τυρί έδωσαν αυτή την βελούδινη επίγευση. Εσείς βέβαια αν την θέλετε πιο δυνατή μπορείτε αντί για γάλα να χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος.
Στο εστιατόριο που την απολαύσαμε την σερβίρουν σε σφηνάκια σαν καλωσόρισμα του chef, επειδή μας άρεσε την ζητήσαμε κανονικά σε μερίδα και επειδή ήταν εκτός λίστας και δεν μπορούσαν να την τιμολογήσουν μας την προσέφεραν… ευχαρίστως. Καθόλου τυχαίο, που στην Ελβετία υπάρχουν δύο από τις πιο έγκριτες τουριστικές σχολές στον κόσμο, στη Λωζάνη και στην Grans Montana.Οι ελβετοί είναι απίθανοι στην παροχή υπηρεσιών και στην οργάνωση.
To δεύτερο πιάτο μας ήταν ένα απίθανο μοσχαράκι με λαχανικά και για επιδόρπιο μους σοκολάτας… τι άλλο καλύτερο.
Μανιταρόσουπα των Άλπεων
Υλικά
1 κιλό μανιτάρια λευκά
1 λίτρο γάλα
100 ml κρασί λευκό, μοσχοφίλερο
2 κρεμμύδια, σε ροδέλες
1 κλωναράκι δεντρολίβανο
2 φύλλα δάφνης
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
Ελαιόλαδο
150 γρ. Έμμενταλ, χοντροτριμμένο
Αλάτι
φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Για το φινίρισμα
Κρέμα γάλακτος
Κρουτόν
Μανιτάρια ή μπέικον
Τρόπος παρασκευής
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και ρίχνουμε ζάχαρη για να καραμελώσουν.
Στην κατσαρόλα βάζουμε δάφνη και δενδρολίβανο.
«Σβήνουμε» με κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για μερικά λεπτά ακόμα.
Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το γάλα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με σε σιγανή φωτιά για 30-40 λεπτά αφήνουμε τα μανιτάρια να σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Αμέσως μετά αφαιρούμε τη δάφνη και το δενδρολίβανο.
Βάζουμε λίγη λίγη τη σούπα στο μπλέντερ και την χτυπάμε μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή.
Ρίχνουμε και πάλι τη σούπα στη κατσαρόλα την βάζουμε να πάρει μια βράση ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το έμμενταλ ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε.
Μπορούμε να βάλουμε στη σούπα για φινίρισμα κρουτόν και τηγανισμένα μανιτάρια ή ακόμα και κομματάκια μπέικον.
Ρίχνουμε ελάχιστη κρέμα γάλακτος σε κάθε πιάτο και με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε σχηματάκια που μας αρέσουν.