Τα μανιτάρια αρέσουν πολύ και είναι πολύ θρεπτικά λόγω της βιταμίνης D που περιέχουν. Η γραβιέρα Νάξου είναι ΠΟΠ και η γεύση της βελούδινη σε ταξιδεύει. Τα κρεμμυδάκια και ο μάραθος ή ο άνηθος δίνουν αυτή την ξεχωριστή πινελιά.
Γίνονται πανεύκολα με φύλλο κρούστας ή αν θέλετε μπορείτε να κάνετε το δικό σας φύλλο.
Η Έφη χρησιμοποίησε μανιτάρια πλευρώτους, αλλά εσείς μπορείτε να επιλέξετε λευκά μανιτάρια ή ακόμα και ποικιλία άγριων μανιταριών που κυκλοφορούν αφυδατωμένα στο εμπόριο. Απλά πριν τα χρησιμοποιήσετε πρέπει να τα ενυδατώσετε για 20 λεπτά και είναι σαν να τα φέρατε από το δάσος, χωρίς κανένα κίνδυνο…
Οι φλογέρες τρώγονται τόσο γρήγορα και το κρασάκι δροσερό είναι ότι πρέπει μου αρέσει το μοσχοφίλερο, λευκό και αγαπημένο.
Μανιταροπιτάκια φλογέρες
Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος
Υλικά
1 πακέτο φύλλα κρούστας
400 γρ. μανιτάρια πλευρώτους ή σε συνδυασμό με λευκά μανιτάρια
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
Μισό φινόκιο
1 ματσάκι άνηθο ή μάραθο, ψιλοκομμένο
150 γρ. γραβιέρα Νάξου, τριμμένη
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Τρόπος Παρασκευής
Καθαρίζουμε με βουρτσάκι ή μια βρεγμένη και καλά στυμμένη πετσέτα τα μανιτάρια. Ποτέ δεν πλένουμε τα μανιτάρια με νερό.
Σε ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα μανιτάρια αφού τα λαδώνουμε καλά.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 30 λεπτά γυρίζοντάς τα για να ψηθούν και από τις δύο μεριές.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το ξερό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το φινόκιο, τον άνηθο ή τον μάραθο.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το τυρί και ανακατεύουμε καλά.
Η γέμιση είναι έτοιμη.
Ανοίγουμε το φύλλο στον πάγκο και κόβουμε σε ορθογώνια κομμάτια.
Λαδώνουμε τα δύο φύλλα και βάζουμε σε κάθε ρολό 1 κ.σ. γέμιση.
Ρολάρουμε και κλείνουμε δεξιά και αριστερά τις φλογέρες.
Με ένα πινέλο περνάμε τις φλογέρες με ελαιόλαδο.
Σε ταψί βάζουμε λαδόκολλα και αραδιάζουμε τις μανιταρόπιτες φλογέρες. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20-30 λεπτά.
Μόλις ροδίσει το φύλλο είναι έτοιμα.
Τα βγάζουμε τα αφήνουμε να κρυώσουν χωρίς να τα σκεπάσουμε και σερβίρουμε.