Ελαφρύ καλοκαιρινό πιάτο, πολύ άρωμα και χρώμα και η απόλαυση …. «στο κόκκινο».
Η χαρά μικρών και μεγάλων… γευστική ανάμνηση αγαπημένη. Το «πιάτο του θριάμβου» για τους Παναθηναικούς, αφού ο αδελφός μου όταν κερδίζει η ομάδα του, το απολαμβάνει με περισσή περηφάνεια τουλάχιστον τρία πιάτα.
Εύκολο πιάτο και γίνεται ακόμα πιο εύκολο όταν έχουμε «φυλάξει» στο ψυγείο έτοιμη σάλτσα πέστο «χτυπημένη» στο γουδί. Ένα μυστικό που πρέπει να θυμάστε σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι όταν περιλούσετε τα μακαρόνια με το πέστο πρέπει να τα έχετε κατεβάσει από την φωτιά γιατί άμα το πέστο βράσει λιώνει το τυρί και πικρίζει το ελαιόλαδο ή αλλιώς «κόβει»…
Η φίλη Δέσποινα Ανδραλή μας δίνει την δική της εκδοχή στο αγαπημένο μου πιάτο και πολύ την ευχαριστούμε…
Μακαρόνια με σάλτσα πέστο
Από την Δέσποινα Ανδραλή ιδιοκτήτρια το καλύτερου καταστήματος εστίασης στα Βαλκάνια “Αγιολί” Λεωφ. Νίκης 15 Θεσσαλονίκη
Υλικά
500 γρ. μακαρόνια Νο 2
2 φλιτζάνια φρέσκα φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού
¼ φλιτζανιού αμυγδαλόψιχα ξασπρισμένη
¼ φλιτζανιού κουκουνάρι
½ φλιτζανιού αρσενικό Νάξου φρεσκοτριμμένο ή κεφαλογραβιέρα
2 σκελίδες σκόρδου που έχουμε αφαιρέσει την πράσινη φύτρα
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Για το φινίρισμα
Ντοματάκια
Τρόπος παρασκευής
Σε ρηχό ταψάκι βάζουμε τα αμύγδαλα και τα κουκουνάρια να ψηθούν στους 200ο C για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τα φύλλα του βασιλικού. Κόβουμε το κοτσανάκι του γιατί αλλιώς το πέστο θα πικρίσει.
Ψιλοκόβουμε τα φύλλα.
Bάζουμε στο μπλέντερ τον βασιλικό, το κουκουνάρι, τα αμύγδαλα, το σκόρδο, μια πρέζα αλάτι και τα πιπέρια.
Τα χτυπάμε καλά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο αργά αργά μέχρι να πήξει το μείγμα.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το μείγμα του βασιλικού και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, τα πιπέρια ανακατεύοντας ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό με μια κουταλίτσα ελαιόλαδο, ανάλογα με τον χρόνο που αναγράφεται στην συσκευασία. Τα στραγγίζουμε.
Ρίχνουμε τα μακαρόνια ζεστά στο μπολ με την σάλτσα πέστο και ανακατεύουμε με την λαβίδα για να περιλούσει η σάλτσα όλα τα μακαρόνια.
Σερβίρουμε σε πιάτα και αν θέλουμε διακοσμούμε με ένα ντοματάκι, φυλλαράκια βασιλικού ή μαιντανού pκαι γύρω από το πιάτο κάνουμε γραμμές με σάλτσα πέστο.
Αν θέλουμε ρίχνουμε στην μακαρονάδα και επιπλέον τυρί αφού πρώτα δοκιμάσουμε την γεύση.
Μικρά μυστικά
Το καλό πέστο θέλει γουδί και χρόνο. Χτυπάμε αργά λίγα φύλλα βασιλικού με το σκόρδο και αφού πολτοποιηθούν προσθέτουμε το κουκουνάρι, το αμύγδαλο και το τυρί με αντίστοιχη ποσότητα ελαιόλαδου. Στο τέλος προσθέτουμε αλάτι και πιπέρια. Το κλείνουμε σε αποστειρωμένο βαζάκι και ρίχνουμε ελαιόλαδο στην επιφάνειά του. Διατηρείται στο ψυγείο αρκετά και έτσι έχουμε ακόμα και τον χειμώνα πέστο.
Κάποιες φορές αντικαθιστώ τα αμύγδαλα με φουντούκια κυρίως τον χειμώνα ή κάσιους που πολύ μου αρέσει.