

Μια γευστική δημιουργία της θαλασσινής κουζίνας που είναι στα καλύτερά της. Γίνεται εύκολα και αρέσει πολύ.
Στο Λιμάνι της πανέμορφης Ίου ο Απόστολος δημιουργεί γεύσεις ονειρικές με τοπικά κυρίως προϊόντα και πελαγίσιες ψαριές.
Ένα δροσερό ασύρτικο ή ένα ροζέ χαρίζουν την απόλυτη αρμονία με τα θαλασσινά.
Μακαρονάδα Θαλασσινών
Από τον χαρισματικό Απόστολο Τσίκη chef εστιατορίου Ακρογιάλι, Λιμάνι Ίου
Υλικά για 4 άτομα
8 μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες ή αφήνουμε το κεφάλι για έξτρα γεύση
200 γρ. καλαμάρι, σε ροδέλες
200 γρ. μύδια καθαρισμένα, φρέσκα ή κατεψυγμένα
2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 ποτήρι λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μακαρονάδα:
250 γρ. λιγκουίνι μέτριο ή σπαγγέτι
1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
400 γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη ή 1 κονσέρβα κον κασέ
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1/2 κ.γ. ζάχαρη
4 φλιτζάνια ζεστό νερό ή ζωμός ψαριού
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός ή μάραθος
Τρόπος παρασκευής
Σε βαθύ τηγάνι, βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το σκόρδο.
Ρίχνουμε πρώτα το καλαμάρι και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε τις γαρίδες και τα μύδια.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά.
Βγάζουμε τα θαλασσινά στο πιάτο και τα κρατάμε στην άκρη.
Σε φαρδιά κατσαρόλα ή γάστρα, βάζουμε το 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτουμε τον πελτέ, τη ντομάτα, την ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα.
Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τα λιγκουίνι και το ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε τον ζωμό ή το ζεστό νερό σταδιακά, ανακατεύοντας συχνά.
Βράζουμε για 10–12 λεπτά, περίπου μέχρι να μαλακώσει το λιγκουίνι, αλλά να κρατάει λίγο.
Προσθέτουμε και πάλι τα θαλασσινά στο φαγητό.
Ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε 2-3 λεπτά, όλα μαζί να ενωθούν οι γεύσεις.
Σερβίρουμε τη μακαρονάδα σε βαθύ πιάτο όπως είναι ζεστό, και το πασπαλίζουμε με μαϊντανό ή μάραθο.
Αν θέλουμε ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού ή ελαιόλαδο πριν το σερβίρουμε.
Mικρά μυστικά
Αν θέλουμε τη μακαρονάδα πιο ζουμερή, μπορούμε να κρατήσουμε λίγο ζεστό ζωμό στην άκρη και τον προσθέτουμε στο τέλος.
Μπορούμε να ψήσουμε τη μακαρονάδα στο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά, αφού βράσει στην κατσαρόλα.



















