Μακαρονάδα θαλασσινών – Η θαλασσινή κουζίνα στο φόρτε της…

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μια γευστική δημιουργία της θαλασσινής κουζίνας που είναι στα καλύτερά της. Γίνεται εύκολα και αρέσει πολύ.

Στο Λιμάνι της πανέμορφης Ίου ο Απόστολος δημιουργεί γεύσεις ονειρικές με τοπικά κυρίως προϊόντα και πελαγίσιες ψαριές.

Ένα δροσερό ασύρτικο ή ένα ροζέ χαρίζουν την απόλυτη αρμονία με τα θαλασσινά.

Μακαρονάδα θαλασσινών 1

Μακαρονάδα Θαλασσινών

Από τον χαρισματικό Απόστολο Τσίκη chef εστιατορίου Ακρογιάλι, Λιμάνι Ίου

Υλικά για 4 άτομα

8 μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες ή αφήνουμε το κεφάλι για έξτρα γεύση

200 γρ. καλαμάρι, σε ροδέλες

200 γρ. μύδια καθαρισμένα, φρέσκα ή κατεψυγμένα

2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο

1/2 ποτήρι λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μακαρονάδα:

250 γρ. λιγκουίνι μέτριο ή σπαγγέτι

1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

400 γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη ή 1 κονσέρβα κον κασέ

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1/2 κ.γ. ζάχαρη

4 φλιτζάνια ζεστό νερό ή ζωμός ψαριού

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός ή μάραθος

Μακαρονάδα θαλασσινών 2

Τρόπος παρασκευής

Σε βαθύ τηγάνι, βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το σκόρδο.

Ρίχνουμε πρώτα το καλαμάρι και σοτάρουμε για 2 λεπτά.

Προσθέτουμε τις γαρίδες και τα μύδια.

Σβήνουμε με το λευκό κρασί, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά.

Βγάζουμε τα θαλασσινά στο πιάτο και τα κρατάμε στην άκρη.

Σε φαρδιά κατσαρόλα ή γάστρα, βάζουμε το 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Προσθέτουμε τον πελτέ, τη ντομάτα, την ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα.

Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε τα λιγκουίνι και το ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε τον ζωμό ή το ζεστό νερό σταδιακά, ανακατεύοντας συχνά.

Βράζουμε για 10–12 λεπτά, περίπου μέχρι να μαλακώσει το λιγκουίνι, αλλά να κρατάει λίγο.

Προσθέτουμε και πάλι τα θαλασσινά στο φαγητό.

Ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε 2-3 λεπτά, όλα μαζί να ενωθούν οι γεύσεις.

Σερβίρουμε τη μακαρονάδα σε βαθύ πιάτο όπως είναι ζεστό, και το πασπαλίζουμε με μαϊντανό ή μάραθο.

Αν θέλουμε ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού ή ελαιόλαδο πριν το σερβίρουμε.

Μακαρονάδα θαλασσινών 3

Mικρά μυστικά

Αν θέλουμε τη μακαρονάδα πιο ζουμερή, μπορούμε να κρατήσουμε λίγο ζεστό ζωμό στην άκρη και τον προσθέτουμε στο τέλος.

Μπορούμε να ψήσουμε τη μακαρονάδα  στο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά, αφού βράσει στην κατσαρόλα.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα 19 Ιουλίου 2025
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 19 Ιουλίου 2025