Η μάχη των Γάλλων αγροτών ενάντια στα ισπανικά φρούτα και λαχανικά.

Εδώ και μερικά χρόνια, έχει ξεκινήσει μια μάχη μεταξύ Γάλλων αγροτών και Ισπανών για τα φρούτα και τα λαχανικά της Ισπανίας.

Ειρήνη Αιμονιώτη
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

Οι οργανώσεις των Γάλλων αγροτών έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία ενάντια στα ισπανικά προϊόντα, και όπως ισχυρίζονται οι ισπανοί κάνουν κατάχρηση χημικών ουσιών.  Από τη μεριά τους οι ισπανοί μιλούν για «φάρσες και συκοφαντίες».

Το 2015, ο Xavier Beulin, ο πρόεδρος της κεντρικής γαλλικής γεωργικής οργάνωσης -FNSEA-, κατηγόρησε τους ισπανούς αγρότες πως είναι υπεύθυνοι για την εμφάνιση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων και των απαγορευμένων ουσιών σε δείγματα από διάφορα είδη μαρουλιού, που αναλύθηκαν από μια περιβαλλοντική οργάνωση.

Ο Beulin εμφανίστηκε στη γαλλική Γερουσία και κατηγόρησε τους ισπανούς αγρότες  πως καταχρούνται τα φυτοφάρμακα κυκλοφορίας,  και προειδοποίησε ότι το ισπανικό έδαφος έχει μολυνθεί , λόγω στο χάος που υπάρχει  και την έλλειψη του ελέγχου στη διαχείριση των εν λόγω προϊόντων. Στη συνέχεια, έγινε γνωστό ότι από τα 31 δείγματα διαφόρων τύπων μαρουλιών  και αντιδιών υπήρχαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, που κατανεμήθηκαν σε πολλά γαλλικά σούπερ μάρκετ.

Επίθεση και στις τιμές!!

Η Ισπανική Ένωση Μικρών γεωργών και κτηνοτρόφων (UPA) απάντησε: «Αν είμαστε πιο παραγωγικοί ίσως αυτό να συμβαίνει γιατί κάνουμε τα πράγματα καλύτερα » .

Η διαμάχη των κυβερνήσεων των δύο χωρών καλά κρατεί και οι ισπανοί αγρότες απαιτούν μια συγνώμη για την «επίθεση που γίνεται και στη τιμή των ισπανικών προϊόντων».

Οι ισπανοί αγρότες  μιλούν για «οργανωμένη εκστρατεία» που επιδιώκει να προωθήσει την κατανάλωση των γαλλικών προϊόντων σε βάρος των ισπανικών προϊόντων.

Αλήθεια η Ισπανία έχει κάνει κατάχρηση χημικών ουσιών;

«Η Ισπανία χρησιμοποιεί χημικές ουσίες, όπως όλες οι χώρες της ΕΕ, αλλά όχι με κατάχρηση .» Ανταποκρίνεται Juan Salvador Torres , της ASAJA (Αγροτικός Σύλλογος Νέων Γεωργών) και αντιπρόεδρος του στην ομάδα εργασίας των θεμάτων COPA-COGECA fitosanitarioas, (οντότητα που συγκεντρώνει τις γεωργικές οργανώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Juan Salvador Torres  εξήγησε ότι η Ισπανία οδηγεί τώρα τη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για τη γεωργία (το 2014 η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα σε παραγωγή ), τώρα ανησυχούν με το μέγεθος της γεωργίας μας , το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη σε φρούτα και λαχανικά. Αλλά δεν είναι μόνο, και λόγω της  γεωγραφικής της θέσης ,και του κλίματος.

Ακόμη εξηγεί, πως από το 2009  η ρύθμιση για τη χρήση των φυτοφαρμάκων είναι κοινή σε όλη την Ευρώπη ,και είναι η πιο αυστηρή στον κόσμο.

Η πύλη ..για τα παράσιτα.

Η υψηλή θερμοκρασία όμως και η υγρασία, μας κάνει πιο «ευάλωτους» στα παράσιτα.

Η Ισπανία είναι η πύλη προς την Αφρική και την Αμερική και έχει σημαντικά λιμάνια στην Ευρώπη .Έτσι  Ισπανία είναι το σωστό μέρος για την είσοδο νέων παρασίτων . Το «κόκκινο σκαθάρι» φοίνικα, στη ντομάτα  «Tuta absoluta», η «delottococcus aberiae» στα εσπεριδοειδή … όλα ήρθαν από την Ισπανία.

 

Προηγούμενο άρθροΠώς θα λειτουργήσει η πλατφόρμα του εξωδικαστικού – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
Επόμενο άρθροΤελικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα μας παχαίνουν ή μας αδυνατίζουν; – Γράφει η Μαρία Αλιπέρτη – Κατσάνη