Μ. Κατρίνης: “Ο Πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει την ευθύνη με ό,τι και αν σημαίνει αυτό”

Σημεία συνέντευξης του επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη, στην ενημερωτική εκπομπή του Νίκου Ανδρίτσου στο ΣΚΑΪ Ράδιο 100.3

Υπόθεση Predator – Αίτημα για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Έχει προκύψει ένα μείζον θέμα για τη λειτουργία των θεσμών, τη διαφάνεια και τη Δημοκρατία, με αφορμή την επιβεβαίωση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη και της απόπειρας της εγκατάστασης του παράνομου λογισμικού του Predator.

Θυμίζω ότι εμείς ζητήσαμε την σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας πριν κλείσει η Βουλή. Εκεί ειπώθηκαν πολλά ψέματα παρουσία στελεχών της κυβέρνησης, ότι τάχα δεν υπάρχουν παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, ότι δεν έχει η κυβέρνηση καμία σχέση με όλα αυτά που γίνονται. Μετά από λίγες μέρες είδαμε τις «εκκωφαντικές» παραιτήσεις του πιο στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ – αμφότερων προσωπικών επιλογών του Πρωθυπουργού. Αυτό και μόνο δείχνει ότι την άμεση πολιτική ευθύνη την έχει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και εμείς είπαμε τότε ότι πρέπει να γίνει εξεταστική επιτροπή.

Καταθέσαμε λοιπόν το αίτημα χθες, με συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία καταλήγουν στην αναζήτηση ευθυνών για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αλλά και από άλλα πολιτικά πρόσωπα. Και βεβαίως ζητήσαμε πάλι να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με τους τότε συμμετέχοντες και βεβαίως την εισαγγελέα και τον νέο Διοικητή της ΕΥΠ. Και αναφέρομαι στην εισαγγελέα η οποία υπέγραφε με χαρακτηριστική ευκολία τις αποφάσεις για τις παρακολουθήσεις των κινητών τηλεφώνων.

Από την πλευρά μας ζητάμε συγκεκριμένες εξηγήσεις και συγκεκριμένα α) για ποιο λόγο δόθηκε η εντολή παρακολούθησης του τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, β) ποιοι άλλοι μπορεί επίσης να παρακολουθούνται, (επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί) και γ) να δούμε ποιος χρησιμοποιεί αυτό το παράνομο λογισμικό το Predator, το οποίο καταργεί κάθε ιδιωτικότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσον εκβιασμού και χειραγώγησης οποιουδήποτε στην Επικράτεια.

Η ΕΥΠ και η κυβέρνηση δεν μπορούν να λένε ότι «δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει». Επίσης, ένα σημαντικό ζήτημα είναι να βρεθούν αυτοί που χρησιμοποιούν αυτό το παράνομο λογισμικό ή το εμπορεύονται, καθώς και ποιες είναι οι σχέσεις τους με στελέχη του στενού συστήματος του Μεγάρου Μαξίμου.

Αυτό είναι ένα ζήτημα ευθέως πολιτικό και θα πρέπει να απαντηθεί, γιατί δεν μπορούν όλοι να δηλώνουν άγνοια ή ότι τάχα δεν κατάλαβαν τι έγινε σε αυτή τη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια.

 Οι παθογένειες της ΕΥΠ – Διερεύνηση σε επίπεδο δεκαετίας για την εξεταστική με τη συναίνεση ΠΑΣΟΚ

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα αίτημα με τεκμηριωμένα στοιχεία που να θέτει το ζήτημα παρακολουθήσεων ή ανάλογων καταστάσεων σε προηγούμενη χρονική περίοδο. Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που όταν προκύπτουν τέτοια ζητήματα που αφορούν έλλειψη διαφάνειας λέει «όλα στο φως» και να διερευνηθούν εφόσον υπάρχουν στοιχεία.

Εμείς μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει καμία τεκμηριωμένη πρόταση.

Υπάρχει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ η οποία μιλάει για τα συγκεκριμένα περιστατικά παρακολουθήσεων, που συνέβησαν επί Πρωθυπουργίας του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σημειωτέον υπήγαγε ο ίδιος  την ΕΥΠ, υπό τη δική του ευθύνη. Ο Πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη ότι η ΕΥΠ δήθεν λειτουργούσε με ένα δικό της, ανεξέλεγκτο τρόπο για πολλά χρόνια. Αυτό ακριβώς είπε. Ότι δήθεν ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε οι εποπτεύοντες υπουργοί, ούτε οι γενικοί γραμματείς του Μαξίμου, δεν κατάλαβαν τι έγινε.

Εμείς λοιπόν λέμε ότι την περίοδο διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, αποδείχθηκε ότι παρακολουθούνταν το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με εντολή του διοικητή της ΕΥΠ και ζητούμε να διερευνηθούν τέσσερα συγκεκριμένα ερωτήματα.

Γιατί κακά τα ψέματα, ο Πρωθυπουργός, ο οποίος υπαγάγει την ΕΥΠ στην ευθύνη του ως πρώτη πολιτική απόφαση αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, είναι ο άμεσα πολιτικά υπεύθυνος γι’ αυτό το οποίο συμβαίνει στη χώρα σήμερα και προκαλεί εύλογη ανασφάλεια όχι μόνο σε πολιτικούς, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες, αλλά σε όλους τους πολίτες που πραγματικά δεν ξέρουν τι γίνεται, γιατί γίνεται και από ποιόν κατευθύνεται.

Άρα, η πολιτική ευθύνη ανήκει στον Πρωθυπουργό, ο οποίος είχε την άμεση εποπτεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και ο οποίος έφερε τροπολογία “φωτογραφική” για να τοποθετηθεί ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ στη θέση του άνευ πτυχίου. Όλα αυτά τα πρωτοφανή περιστατικά επί της θητείας του κ. Μητσοτάκη συνέβησαν.

Άρα όσο και αν προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες του, μεταβιβάζοντας την ευθύνη στην επιλογή του η οποία ήταν, ο διορισμένος από τον ίδιο κ. Δημητριάδης και ο κ. Κοντολέων πάλι επιλεγμένος  από τον ίδιο, ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να μην υποστεί την βαρύτατη και συντριπτική πολιτική ευθύνη που του αναλογεί.

Ένας Πρωθυπουργός, ο οποίος ενώ έχει πάρει αυτές τις αποφάσεις και ενώ έχει κάνει αυτές τις επιλογές, δηλώνει ότι δεν γνωρίζει, κατά πρώτον δεν ξέρω πόσο αυτό μπορεί να γίνει πιστευτό από την κοινή γνώμη.

Γιατί τότε μιλάμε για έναν πρωθυπουργό που μπροστά στα πόδια του συμβαίνουν πράγματα εν αγνοία του… Αλλά αν είναι δυνατό να πιστέψει κανένας ότι δεν ήταν εν γνώση του Μεγάρου Μαξίμου η παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη…

Και επιπλέον, εδώ υπάρχει πολιτική ευθύνη η οποία είναι άμεση για το πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη και βεβαίως είναι μη μεταβιβάσιμη.

Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή ο Πρωθυπουργός να λέει ότι εγώ δεν έχω ευθύνη γι αυτά που συνέβησαν και τα μεταβιβάζω σε αυτούς τους οποίους, εγώ διόρισα….

Πρόωρες Εκλογές

Το θέμα λειτουργίας της Δημοκρατίας των θεσμών και της διαφάνειας στη χώρα, είναι πολύ ευρύτερο από κάποια στενού χαρακτήρα μικροκομματικής προσέγγισης.

Είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης αυτή την στιγμή συνιστά πρόβλημα για τη χώρα. Η λειτουργία αυτής της κυβέρνησης και οι μέθοδοι των οποίων μετήλθε, με αποκορύφωμα την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, πλέον δεν αποτελούν μόνο εσωτερικό ζήτημα. Έχουν λάβει και διεθνείς διαστάσεις που δεν περιποιούν τιμή στη χώρα μας, διασύροντάς την.

Και καταλαβαίνετε ότι όλο αυτό το νοσηρό κλίμα αρχίζει πλέον και γίνεται ολοένα και χειρότερο παρά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να υποβαθμίσει αρχικά το θέμα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να γλυτώσει από τις ευθύνες της.

Εμείς αυτή την στιγμή θέλουμε να υπάρχει ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ στην λειτουργία των Θεσμών. Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί ότι οι Θεσμοί θα λειτουργήσουν όπως πρέπει και ότι θα υπάρξει Δημοκρατία και Διαφάνεια στην χώρα. Όλα τα υπόλοιπα είναι για μικροκομματική κατανάλωση και βεβαίως δεν μας αφορούν. Εμείς θέλουμε να χυθεί άπλετο φως και να μάθουν όλοι οι πολίτες τι έχει ακριβώς συμβεί.

Και βεβαίως δεν μπορούν να εμφανίζονται ως τιμητές, αυτοί που στην προηγούμενη κυβέρνηση έκαναν ανάλογα πράγματα, όπως φάνηκε σε διάφορες υποθέσεις όπου προσπάθησαν να στοχοποιήσουν πολιτικά πρόσωπα και να χρησιμοποιήσουν του «αρμούς της εξουσίας», όπως πολύ καλά θυμάστε, προς όφελός τους.

Εμείς από την αρχή κινηθήκαμε με θεσμικό τρόπο, παρά το γεγονός ότι προσπάθησαν κάποιοι να μας απομονώσουν. Τελικά αποδείχθηκε όχι μόνο ότι αυτά που λέγαμε ήταν πραγματικά, αλλά κι ότι τίθενται πολύ μεγαλύτερα ζητήματα στην συγκεκριμένη υπόθεση. Αλλά και εφεξής, με τον ίδιο θεσμικό τρόπο θα κινηθούμε, γιατί το ΠΑΣΟΚ αυτή την στιγμή αποτελεί τη μοναδική εγγύηση και λύση διαφάνειας αξιοκρατίας και λειτουργίας των Δημοκρατικών Θεσμών στην χώρα για την επόμενη μέρα.

Είναι γνωστή η ιδεολογική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ και η πορεία του τα τελευταία 40 – 45 έτη. Δεν πρωταγωνιστήσαμε τυχαία στην πολιτικής σκηνή της χώρας. Εμείς, δεν είμαστε ούτε «βολικός εταίρος», ούτε παρακολούθημα κανενός. Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε, έχουμε την δική μας πολιτική πρόταση και ταυτότητα και νομίζω ότι αυτή γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρη. Εάν κάποιοι θεωρούν ή θέλουν ή επιθυμούν το ΠΑΣΟΚ να είναι το συμπλήρωμα τους ή ο βολικός εταίρος σε οποιοδήποτε μέτωπο, τους διαβεβαιώνουμε ότι δεν προσφερόμαστε. Και αυτό νομίζω είναι σαφές και ξεκάθαρο και προς την Νέα Δημοκρατία και προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Προηγούμενο άρθροΕΟΔΥ: Γεωγραφική κατανομή κρουσμάτων κορονοϊού και η εβδομαδιαία μεταβολή τους ανά περιφερειακή ενότητα 
Επόμενο άρθροΜε δηκτικό ύφος η απάντηση Γιάννη Οικονόμου στον ΣΥΡΙΖΑ