Από τα πιο αγαπημένα μου δυναμωτικά μικρά γευματάκια είναι τα τυροπιτάκια και τα λουκανοπιτάκια. Τα αγαπώ εξίσου πολύ, γι’ αυτό μη μου λέτε να διαλέξω, τόσο που λέω να διαφοροποιήσω λίγο το σχήμα τους.
Λέω να τα φτιάξω σαν κρουασάν, με τη μορφή μισοφέγγαρου δηλαδή.
Πάμε λοιπόν φίλοι μου, η συνταγή μόνο για εσάς.
Λουκανοπιτάκια και τυροπιτάκια σαν κρουασάν
Από την Ελένη Σιδηροπούλου
Υλικά:
1 ολόκληρο κουτί γάλα εβαπορέ
1 ποτήρι ηλιέλαιο
2 φακελάκια ξερή μαγιά
2 αυγά (συν 1 ακόμα για την επάλειψη)
3 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (το βάζετε σιγά σιγά μέχρι να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα).
Εκτέλεση:
Βάζουμε τα υλικά με τη σειρά που είναι γραμμένα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπάλες.
Ύστερα τα ανοίγουμε και τα χαράζουμε σε 8 κομμάτια, σε ακτίνες. Έτσι, βγαίνουν 32 μεγάλα κρουασανάκια.
Βάζουμε τα μισά με τυρί και τα άλλα μισά με λουκάνικο.
Δεν χρειάζεται χρόνος αναμονής και όλα τα υλικά μας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν αφήσετε όμως το ζυμαράκι να ξεκουραστεί, θα φουσκώσουν ακόμα παραπάνω.
Τα αλείφουμε με κρόκο αυγού και λίγο νεράκι.
Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 190 βαθμούς, ανάλογα με το φούρνο και για μισή ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Η γεύση τους μοναδική!