Λουτρός: Το έθιμο της «Γουρουνοχαράς» αναβίωσε και φέτος ο Λουτρός – Βίντεο – φωτο

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε και φέτος τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων το καθιερωμένο παραδοσιακό έθιμο «γουρουνοχαρά» στο Λουτρό.

Ρεπορτάζ: Αγαθούλα Γεωργιάδου

Μικροί και μεγάλοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του χωριού, απόλαυσαν τον πεντανόστιμο καβουρμά, τσούγκρισαν τα κρασιά τους, αντάλλαξαν ευχές, χόρεψαν και γλέντησαν υπό τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής.

Ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού- Μορφωτικού Συλλόγου Λουτρού κ. Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος ευχαρίστησε θερμά όλους όσους τίμησαν την γιορτή με την παρουσία τους και τους χορηγούς που συνέβαλαν στην επιτυχή αναβίωση του εθίμου.

Η «γουρουνοχαρά» είναι από τα σημαντικότερα χριστουγεννιάτικα έθιμα των ανθρώπων που κατάγονταν από την Ανατολική Ρωμυλία. Τα χρόνια της προσφυγιάς και της εγκατάστασης στην νέα πατρίδα ήταν πολύ δύσκολα. Ύψιστο μέλημα τους ήταν η εξασφάλιση τροφής και ενδυμασίας. Για το λόγο αυτό έτρεφαν και φρόντιζαν γουρούνια τα οποία έσφαζαν την ημέρα της γουρουνοχαράς για να εξασφαλίσουν το κρέας και το λίπος της χρονιάς.

Δείτε το βίντεο:

Φωτο:

Προηγούμενο άρθροΑλεξάνδρεια – ΛΟΝΑΠ: Η παραδοσιακή γουρουνοχαρά του Ομίλου! (βίντεο-φωτό)
Επόμενο άρθροΚλειδί – Ρουγκάτσια στο Κλειδί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ” – Βίντεο – φωτο: