Τα κράνα είναι φυτική τροφή, ευρύτερα γνωστά εδώ και τέσσερις και πλέον αιώνες. Ο Ιπποκράτης κατά την αρχαιότητα χρησιμοποιούσε τα φύλλα της κρανιάς ως θεραπευτικό αφέψημα για τη θεραπεία στομαχικών ασθενειών.
Τροφή πλούσια σε διατροφική αξία τα κράνα, αφού παρέχουν κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο, χαλκό και ψευδάργυρο. Πλούσια πηγή οργανικών και λιπαρών οξέων με αυξημένη αντιοξειδωτική δράση, καταπραΰνουν τη γρίπη, τις στομαχικές διαταραχές, ενώ δραστικά είναι επίσης στην αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας. Αυτά και άλλα πολλά είναι τα οφέλη αυτής της σπουδαίας υπερτροφής που μας δωρίζει απλόχερα η φύση, αρκεί εμείς να τη διαχειριστούμε τιμώντας την όπως αρμόζει.
Εμείς σήμερα, εδώ στην παρέα του Έμβολος, θα φτιάξουμε μαζί το περίφημο λικέρ από κράνα. Ένα εκπληκτικό απεριτίφ, τόσο ωφέλιμο όσο και απολαυστικό!
Λικέρ από κράνα
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά:
1200 γρ. κράνα
1200 γρ. ζάχαρη
1200 γρ. γράπα* ή άσπρο κονιάκ
Τρόπος παρασκευής:
Τοποθετούμε τα υλικά μας σε γυάλινο βάζο με γραπα και αφήνουμε 40 μέρες ή και περισσότερο στον ήλιο.
Έπειτα στραγγίζουμε και το τοποθετούμε σε γυάλινα μπουκάλια.
Διατηρείται εκτός ψυγείου.
Πίνεται και με παγάκια.
Στην υγειά μας!
*τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο