Η απίθανη θαλασσινή γευστική δημιουργία που μας «ταξιδεύει» σε μέρη ονειρικά…
Λιγκουίνι a la vongole ή αλλιώς η μακαρονάδα της χαράς και της απόδρασης … που γίνεται σε 12 λεπτά και αρέσει πολύ.
Λιγκουίνι με αχιβάδες
Από το περίφημο εστιατόριο Αλάτι, Πρέβεζα
Υλικά για 4 άτομα
1 ½ κιλό αχιβάδες
500 γρ. λιγκουίνι
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
80 ml ελαιόλαδο
150 ml κρασί λευκό, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο
Χυμό από 1 λεμόνι
Ξύσμα από μισό λεμόνι
2 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Τρόπος παρασκευής
Ξεπλένουμε τις αχιβάδες και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό στο ψυγείο για 5 ώρες, σε θερμοκρασία 4-5ο C.
Αυτό είναι το μυστικό για να ανοίξουν οι αχιβάδες και να φύγει η άμμος.
Βράζουμε τα λιγκουίνι al dente και 2 λεπτά λιγότερο.
Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το σκόρδο σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Μετά από 2-3 λεπτά προσθέτουμε τις αχιβάδες και αφήνουμε για 2-3 λεπτά.
Με τη λαβίδα βάζουμε τα λιγκουίνι στο τηγάνι και σκεπάζουμε.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν για 2 λεπτά ακόμα, μέχρι να ανοίξουν οι αχιβάδες.
Ξεσκεπάζουμε και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τον μαϊντανό, το χυμό, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελάχιστο αλάτι και ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο.