Η Μικρασιάτισσα μάνα μου πάντα τις έκανε κατ’ αυτό το τρόπο και το ίδιο έκανα και εγώ ταξιδεύοντας στο χρόνο και στα χρόνια της αθωότητας.
Ήταν ένας ακόμη τρόπος οικιακής οικονομίας.
Πάντα προς το τέλος καλοκαιριού και αρχές φθινοπώρου ετοιμαζόταν για τον χειμώνα.
Πάντα θυμάμαι τον τραχανά τα πέταρα (χυλοπίτες) που ετοίμαζε παράλληλα με τις λιαστές ντομάτες.
Σαν παιδί μου άρεσε πολύ να τις τρώω από την αρμαθιά..
Λιαστές ντομάτες σπιτικές
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη κορυφαίο παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά διαδικασία:
Ντομάτες καραμπόλα
Χοντρό αλάτι
Αφού τις κόψουμε σε φέτες τις αλατίζουμε.
Τις τοποθετούμε σε σειρά (εδώ στην σχάρα της κουζίνας με ταψί κάτω για να τρέχουν τα ζουμιά) σκεπάζουμε με τούλι και στον ήλιο μια βδομάδα (το βράδυ τις παίρνουμε μέσα να μην υγροποιηθούν).
Καλό είναι να τις βάλουμε στην κουζίνα σε σιγανή φωτιά να ξεραθούν καλά).
Επειδή τις περνάμε σε κλωστή και τις κάνουμε μπρουλιά όπως την λέγανε (αρμαθιά).
Τις κρεμάμε σε σκιερό μέρος και όταν τις χρειαζόμαστε τις βάζουμε στο νερό να φύγει το αλάτι και τις βάζουμε στο φαγητό μας.
Για όλους τους φίλους της μεγάλης ιστοσελίδας Έμβολος ευχόμενος καλό φθινόπωρο.