Η φίλη μου η Ελένη άφησε την ανεμοδαρμένη Τήνο και εγκαταστάθηκε εδώ και δύο χρόνια σε ένα άλλο ιερό τόπο στα Μετέωρα.
Εκεί στην σκιά των μοναστηριών και των μοναδικών βράχων που προστατεύονται σαν μοναδικό φυσικό φαινόμενο από την Unesco δημιούργησε μέσα στο όμορφο ξενοδοχείο Αντωνιάδη από τον πίσω δρόμο ένα όμορφο χώρο «Το άρωμα μέντας» με απίθανη διακόσμηση που νοιώθεις σαν στο σπίτι σου.
Η Ελένη είναι ζεστός άνθρωπος και φτιάχνει η ίδια τα γλυκά της γι’ αυτό είναι μοναδικά όπως και τις λεμονάδες με μυστικές συνταγές της μαμάς της. Μου άρεσε πολύ και ο καφές και τα σνάκ. Να πάτε … πάντως την συνταγή της λεμονόπιτας μας την «εμπιστεύεται» και πολύ την ευχαριστούμε.
Η συνταγή δική σας.
Λεμονόπιτα
Από την Ελένη του «Αρωμα Μέντας» Καλαμπάκα, ξενοδοχείο Αντωνιάδης
Υλικά
Για την τάρτα
180 γρ. αλεύρι
60 γρ. καστανή ζάχαρη
Ξύσμα από ένα λεμόνι ακέρωτο
80 γρ. βούτυρο
1 κρόκος αυγού
Νερό δροσερό
Για την κρέμα
½ κούπα φρέσκο χυμό λεμονιού
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 ½ κούπες νερό
80 γρ. κόρν φλάουρ
2 λεμόνια το ξύσμα
60 γρ. βούτυρο
3 κρόκοι αυγών
Για την μαρέγκα
4 ασπράδια αυγών
120 γρ. ζάχαρηΑρχή φόρμας
Τέλος φόρμας
Τρόπος παρασκευής
Για την τάρτα
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με την ζάχαρη και το ξύσμα του λεμονιού.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το βούτυρο.
Ζυμώνουμε το μείγμα με τα χέρια και το τρίβουμε ψιλό ψιλό σαν ψίχουλα.
Σε ένα πιάτο βαθύ χτυπάμε τον κρόκο και τον ρίχνουμε στο μείγμα.
Προσθέτουμε και λίγο κρύο νερό στη ζύμη και ζυμώνουμε και πάλι.
Η ζύμη είναι έτοιμη μόλις ξεκολλάει από τα χέρια μας. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμα.
Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για να «ξεκουραστεί» η ζύμη τουλάχιστον 45 λεπτά.
Ρίχνουμε στον πάγκο λίγο αλεύρι και απλώνουμε την ζύμη ανοίγοντάς την με τον μπλάστη.
Με ένα πινέλο περνάμε με βούτυρο την ταρτιέρα και την αλευρώνουμε ελαφρά.
Στρώνουμε την ζύμη στην ταρτιέρα καλύπτοντας όλη την επιφάνεια και τα τοιχώματα.
Με ένα πιρούνι ανοίγουμε τρύπες στην βάση της τάρτας ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.
Για την κρέμα
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη και το ξύσμα των λεμονιών.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα συνεχώς, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Ζεσταίνουμε το σιρόπι.
Σε ένα ποτήρι διαλύουμε στον χυμό λεμονιού το κορν φλάουρ.
Μόλις αφρίσει, προσθέτουμε αρχικά τον αφρό στην κατσαρόλα και μετά ρίχνουμε και τον υπόλοιπο χυμό.
Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία της φωτιάς.
Αφήνουμε να ζεσταθεί μέχρι να πήξει η κρέμα.
Χτυπάμε τους κρόκους σε ένα μπολάκι με το βούτυρο και τους προσθέτουμε αργά αργά στο μείγμα.
Ανακατεύουμε με την μαρίζ δυνατά και κατεβάζουμε από την φωτιά.
Στην τάρτα που έχουμε ψήσει απλώνουμε την κρέμα λεμονιού και με την μαρίζ περνάμε την επιφάνεια για να είναι ομοιόμορφη
Για την μαρέγκα
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια με το σύρμα μέχρι να γίνει η μαρέγκα απαλή δεν θέλουμε να είναι σφιχτή.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και αφήνουμε να χτυπηθεί μέχρι η μαρέγκα να γίνει σφιχτή και λεία.
Σύνθεση
Πάνω από τη κρέμα λεμονιού απλώνουμε την μαρέγκα.
Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου στους 180ο C και την αφήνουμε για μερικά λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα η μαρέγκα μας ελέγχοντάς την να μην καεί.
Αν έχουμε φλόγιστρο μπορούμε να περάσουμε με αυτό την μαρέγκα χρειάζεται προσοχή και το αποτέλεσμα είναι απίθανο σε δευτερόλεπτα.
Η απόλαυση …