Το Πάσχα στο σπίτι τα κουλουράκια δηλώνουν έντονα το παρών. Υπάρχουν αρκετές συνταγές αλλά αυτά τα πασχαλινά κουλουράκια θα τα αγαπήσετε γιατί είναι πολύ νόστιμα και γίνονται εύκολα.
Η Βάσω μας τα έφτιαξε για να μας δώσει και την ακριβή συνταγή και πολύ την ευχαριστούμε.
Λαμπριάτικα κουλουράκια της Βασούλας
Από την Βάσω Γιαννοπούλου γιατρό και σπουδαία μαγείρισσα, Πάτρα
Υλικά για περίπου 50 κουλουράκια
240 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο
1 ½ κούπα ζάχαρη
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
4 αυγά και 2 κρόκους
5 κάψουλες βανιλίνη
1 πρέζα αλάτι
Μισή κούπα γάλα πλήρες
30 γρ αμμωνία
Τρόπος παρασκευής
Πριν αρχίσουμε την παρασκευή έχουμε βγάλει το βούτυρο και τα αυγά από το ψυγείο για 30 λεπτά.
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, τις βανίλιες, το αλάτι και ανακατεύουμε.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε πολύ καλά για 20 λεπτά με το σύρμα μέχρι να «αφρατέψουν» και να γίνει σαν κρέμα.
Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και τους κρόκους και τα ενσωματώνουμε ανακατεύοντας ελαφρά.
Ρίχνουμε το γάλα με την αμμωνία και την ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί εντελώς.
Προσθέτουμε βροχηδόν το αλεύρι και ζυμώνουμε με τον γάντζο καλά.
Αφήνουμε τη ζύμη «να ξεκουραστεί» για 30 λεπτά.
Πλάθουμε κουλουράκια σε ότι σχέδια θέλουμε.
Σε ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C στις αντιστάσεις για 30 λεπτά.
Βγάζουμε τα κουλουράκια και τα αραδιάζουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν.
Τα κουλουράκια φυλάσσονται σε μεταλλικό κουτί για μπισκότα.
Μικρά μυστικά
Όταν αναφέρουμε κούπα στη δοσολογία εννοούμε κούπα του νες καφέ.